Schmittné zarándokútja miatt lemondta az orchideakiállítást

Vágólapra másolva!
Csak levélben küldött üzenetet Európa legnagyobb orchideakiállítására Makray Katalin, személyesen nem jelent meg a megnyitón. Schmitt Pál felesége hosszú zarándokúton van.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délelőtt megnyílt az első, Budapesten rendezett európai orchideakiállítás, amelyet a kontinensen tizenötödször tartanak meg. Magyarország Svájc előtt nyerte el a lehetőséget a háromévente sorra kerülő rendezvényre. A kiállítást Schmitt Pálné Makray Katalin nyitotta volna meg, de végül csak az üdvözlő levelét olvasták fel. Az indoklás szerint a lemondott köztársasági elnök felesége azért nem tudott személyesen is ott lenni a megnyitón, mert jelenleg hosszú zarándokúton vesz részt.

Európában a drezdai orchideakiállítás a legnagyobb, amelyet évente rendeznek meg - mondta egy kolumbiai kiállító az [origo]-nak. Juan Carlos Uribe rendszeresen részt vesz az ilyen rendezvényeken, a legnagyobbak közé a miami kiállítást sorolta, amelyet a szabad ég alatt, egy hatalmas parkban tartanak Floridában, az Egyesült Államokban. De nagy esemény a San Franciscó-i kiállítás is - tette hozzá a Caliból érkezett orchidea-szakértő.

A budapesti kiállításon mintegy 7000 négyzetméteren 70 kiállító árus vesz részt, így sokkal nagyobb a hagyományos vajdahunyadvári orchidea-kiállításaiknál - mondta az [origo]-nak az egyik szervező, Pálmai Ildikó. Nagy sikernek értékelte, hogy a müncheni és a bécsi botanikus kertek, illetve a budapesti Füvészkert is megjelent a bemutatón. Több országból, Brazíliából, Thaiföldről, Kolumbiából, Ecuadorból és Tajvanról is érkeztek kiállítók a budapesti rendezvényre. Bár az orchideákat sokan egzotikus, esőerdei növénynek tartják, érdemes tudni, hogy Magyarországon is honos több fajuk, amelyek a kosborfélékhez tartoznak - magyarázta Pálmai Ildikó.

A kiállításon látható a 45 tagú nemzetközi zsűri által első díjasnak minősített orchidea, az Arpophyllum giganteum is, amelyet először mutattak be Magyarországon. De nemcsak orchideák tűntek fel: egy különleges afrikai növény, a kéttövű, "kövérlábú" Pachypodium bispinosum is, amely éppen éves virágzásakor tekinthető meg az egyik kiállítónál.