Az idén még marad a kórházak beutalási rendje

Vágólapra másolva!
A parlament egészségügyi bizottságának elnöke szerint az idén csak a kórházak tulajdonosa és a fenntartója változik, a betegirányítás és a beutalási rend nem.
Vágólapra másolva!

Amíg az új keretek nem alakulnak ki, nem változhat az egészségügyi ellátás, csak a tulajdonos és a fenntartó - mondta Kovács József, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke a Napi Gazdaságnak. Az egészségügyi ellátórendszer államosításának második fázisáról, a települési önkormányzatok 55 kórházának átvételéről szóló törvény általános vitája kedden este kezdődött a parlamentben, a végszavazás a jövő héten várható.

Az állami átvétel a kérdőjelek ellenére gyorsul, a betegirányítás, a finanszírozás, a kapacitások elosztásának új rendszere azonban minden jel szerint az idén már nem indul el, hiába az először meghirdetett május 1-jei, majd július 1-jére kitolt határidő - írja a lap csütörtöki száma.

Amíg az új keretek nem alakulnak ki, nem változhat az egészségügyi ellátás, csak a tulajdonos és a fenntartó - mondta Kovács József a lapnak.

Van egy működő egészségügyi ellátórendszer Magyarországon - tette hozzá -, és amíg le nem zajlik a teljes körű átszervezés, addig se a beutalási rend, se az OEP-finanszírozás nem módosul, nem alakulhat ki olyan helyzet, hogy a betegek ne tudják, hova kell menniük.
Ez az év az átvételé, az új struktúra 2013. január 1-jétől működhet - fogalmazott Kovács József.