Orbán újra megígérte, hogy garantálja a zsidó közösség biztonságát

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök és helyettese Semjén Zsolt együtt fogadta szerda délután az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbiját a múlt heti jobbikos zsidózó parlamenti felszólalás ügyében. Orbán megint megígérte, hogy a zsidó közösség biztonságát minden körülmény között garantálják.
Vágólapra másolva!

Nem engednek teret a szélsőséges indulatok elszabadulásának - ígérte Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Köves Slomónak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijának, amikor fogadta hivatalában.

A találkozóról, amelyen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is, az EMIH adott ki közleményt szerda este. Eszerint Orbán, megismételve keddi parlamenti felszólalását, közölte, hogy a zsidó közösség biztonságát minden körülmény között garantálni fogja.

Az EMIH vezető rabbija azt követően találkozott a miniszterelnökkel, hogy a múlt héten egy jobbikos képviselő a tiszaeszlári vérvádat emlegette egy parlamenti felszólalásában. Köves Slomó emlékeztette Orbánt, hogy a parlament falai között 70 éve nem volt példa hasonló uszításra, és méltatta a parlamenti pártok egyetértését, hogy etikai bizottságot hozzanak létre a hasonló esetek kivizsgálására. Az ügyben az EMIH feljelentése után közösség elleni izgatás gyanújával nyomozást is indított a Központi Nyomozó Főügyészség.

A találkozón egyetértettek abban, hogy az antiszemitizmus elutasítása nem lehet politikai hovatartozás kérdése. Köves Slomó pedig megismételte, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelem elsősorban nem a zsidó közösségek feladata, hanem az egész társadalomé.

Szerinte a múlt heti eset a jéghegy csúcsa, az Országházban az elmúlt időben sorozatosan hangozhattak el rasszista felszólalások következmények nélkül, ezért arra kérte a miniszterelnököt, hogy maga, pártja és kormánya nevében is tegye egyértelművé a határvonalakat, amelyeket semmilyen körülmények között nem lépnek át.

A Jobbik szerdán közleményt adott ki az ügyről, amelyben szánalmasnak nevezték, hogy még mindig téma képviselőjük múlt heti felszólalása. Közleményükkel lezártnak tekinti az ügyet - írták.