Beszüntették az előzetesben lévők lehallgatását

Vágólapra másolva!
A büntetés-végrehajtás országos parnacsnokságának utasítása szerint a jövőben nem hallgatnak bele az előzetesben lévő gyanúsított és védőügyvédje telefonbeszélgetéseibe. Eddig ellenőrzés gyanánt bármelyik hívásba belehallgathattak.
Vágólapra másolva!

Elfogadta az ombudsman ajánlását a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka, és utasította beosztottait, hogy ne hallgassanak bele ellenőrzésképpen az előzetesben lévők és védőik közt zajló telefonbeszélgetésbe - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdán.

A közleményben azt írták: Szabó Máté ombudsman szerint ez a gyakorlat közvetlenül veszélyeztette az előzetesen letartóztatottak védelemhez való jogának érvényesülését.

A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka korábban úgy rendelkezett, hogy vagy a hívás előtt kell ellenőrizni a telefonszám és a hívni kívánt személy azonosságát, vagy a kapcsolat létrejöttekor kell meggyőződni a hívott fél kilétéről. Az ügyvédi hívások így ugyan elvben abba a csoportba tartoznak, amelynek résztvevőit nem ellenőrizhetik, a lehetőség mégis adott volt rá, hogy a börtönszemélyzet röviden - általában 10 és 30 másodperc közötti időtartamra - belehallgasson a beszélgetésekbe.