Nem a zsidózás a legnagyobb probléma

Vágólapra másolva!
Nem a zsidózás a legnagyobb probléma ma Magyarországon - ezzel magyarázta Kovács Péter fideszes képviselő, hogy kedden nem szavazta meg a parlamentben annak az etikai bizottságnak a felállítását, amely a képviselők rasszista, antiszemita, idegenellenes és iszlamofób megjegyzéseit büntetné. Az MSZP-s javaslat mellett Orbán Viktor is kiállt, hét fideszes képviselő viszont leszavazta.
Vágólapra másolva!

A teljes Jobbik-frakció mellett hét fideszes képviselő is nemmel szavazott kedden a parlamentben az MSZP-nek arra a határozati javaslatára, amely állandó etikai bizottságot hozna létre, hogy büntetni tudják a képviselők rasszista, antiszemita, idegenellenes és iszlamofób magatartását és megállapításait.

Az MSZP az után kezdeményezte az állandó etikai bizottság felállítását, hogy Baráth Zsolt múlt heti napirend utáni felszólalásában a tiszaeszlári Solymosi Eszterről emlékezett meg, aki 130 évvel ezelőtt, 1882 áprilisában tűnt el. A képviselő beszédében felidézte a korabeli vádakat, hogy a lányt a helyi zsinagógában látták utoljára, és az ottani zsidóság gyanúsítható a meggyilkolásával. A képviselő beszélt arról, hogy az igazságszolgáltatás ezt igyekezett elkendőzni, az eljáró bíró "a hazánk gazdaságát akkor is kézben tartó körök" nyomására kénytelen volt felmentő ítéletet hozni.

Kedden, mielőtt az MSZP-s határozati javaslatot tárgysorozatba vette volna az Országgyűlés, Orbán Viktor kijelentette, hogy a kormány minden, az emberi méltóságot sértő megnyilvánulást visszautasít. A miniszterelnök azt mondta, a kormány "garantálja, hogy ebben az országban minden kisebbség biztonságban élhet. Meg fogjuk őket védeni, ideértve a Magyarországon élő zsidó kisebbséget is". A miniszterelnök később megszavazta az MSZP-s határozati javaslatot. A Fidesz frakcióból is csak heten ellenezték: B. Nagy László, Balázs József, Gyimesi Endre, Kovács Péter, Mengyi Roland, Szabó Zsolt és Tapolczai Gergely.

A nemmel szavazó képviselők közül négyen is azt mondták az [origo]-nak, hogy véletlenül nyomtak félre, és módosítani akarták a szavazatukat, de már nem fogadta el a gép. Szabó Zsolt hatvani polgármester azt mondta, ő a mellette ülő Balázs Józsefről "lesett", Balázs József gyöngyösi képviselő pedig azt mondta, egyszerűen félrenyomott.

B. Nagy László szegedi képviselő közleményt küldött, amelyben azt írta, hogy ő is félrenyomott véletlenül, de alapvetően egyetért a bizottság felállításával. Tapolczai Gergely az [origo] kérdésére azt válaszolta, ő is mellényomott, mert épp nem figyelt a jelnyelvi tolmácsra, de mint írta, utólag már sajnálja, hogy nem igennel szavazott.

Ketten viszont tudatosan szavaztak a parlamenti etikai bizottság felállítása ellen. Kovács Péter XVI. kerületi polgásrmester szerint nem időszerű egy ilyen bizottság felállítása, és nem is ez a legfontosabb probléma ma Magyarországon. Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor is támogatta a határozati javaslat tárgysorozatba vételét, Kovács az [origo]-nak azt válaszolta, ebből is látszik, hogy a Fideszben szabad a véleménynyilvánítás.

Gyimesi Endre Zala megyei képviselő állítása szerint azért voksolt nemmel, mert szerinte nem lenne sok dolga egy ilyen bizottságnak. Gyimesi sajnálatosnak nevezte Baráth Zsolt múlt heti megnyilvánulását, de szerinte ez ritka a parlamentben, az ilyen eseteket egyedi vizsgálattal is meg lehet oldani, nem kell hozzá bizottság.

Kerestük Mengyi Rolandot, a Borsod megyei közgyűlés elnökét is, de eddig nem válaszolt a megkeresésünkre.

Baráth Zsolt múlt heti felszólalása miatt az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője feljelentést tett, mert szerinte a jobbikos képviselő az ország nyilvánossága előtt a magyar zsidóság ellen uszított. A feljelentés alapján a Központi Nyomozó Főügyészség közösség elleni izgatás gyanújával indított soron kívüli nyomozást.