A Dunához közelebb kerül a Kossuth téri József Attila-szobor

Vágólapra másolva!
A költő szobra a Parlament Duna-parti homlokzata előtt létrehozandó sétányra kerül, mintegy húsz méterrel közelebb a folyóhoz.
Vágólapra másolva!

A Kossuth téren álló József Attila-szobor egy éven belül a Parlament Duna-parti homlokzata előtt létrehozandó sétányra, jelenlegi helyéhez képest a folyóhoz mintegy 20 méterrel közelebb kerül - jelentette be szerdán Budapesten Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője és Vadász György építész, a szobor társtervezője.

Megújul a dunai rakpart is: többek között megszűnik a Parlament déli oldalánál található gépkocsifelhajtó, így a folyóparti korzó az Erzsébet hídtól a Margit hídig gyalogosan is végigjárható lesz - közölte Wachsler Tamás az április 11-én, József Attila születésnapján, a költészet napján tartott sajtótájékoztatón.

Vadász György elmondta, hogy az általa készített tervek szerint a Dunánál címet viselő József Attila-emlékmű a tér átrendezése során erre a sétányra, a jelenleginél méltóbb, "a rakodópart alsó kövén ültem" verssornak megfelelőbb helyre kerül.

Orbán Viktor tavaly júniusban még azt mondta, ha már József Attila írt egy verset a Dunáról, akkor a szobra mégiscsak jó helyen van a Kossuth téren. A nyáron benyújtott határozati javaslat azonban Kossuth Lajos szobra mellett a József Attilát és a Károlyi Mihályt ábrázoló alkotásokat is elvinné a térről. A Károlyi-szobrot március végén szállították el a Kossuth térről.