Pénteken jönnek a részletek az elnökválasztásról

Vágólapra másolva!
A Fidesz elnöksége a hét utolsó munkanapján tanácskozik, az megbeszélésen jelen lesz Kövér László és minden bizonnyal ott lesz a köztársasági elnöki poszt egyik fő esélyesének tartott Áder János is. 
Vágólapra másolva!

Pénteken tájékoztatja a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki képviselőcsoportokat az új köztársasági elnök megválasztásának eljárásáról. Lázár János ezt kedden közölte az államfőválasztásról tartott, pártok közötti egyeztetés után. A találkozó utáni ellenzéki nyilatkozatokból az derült ki, hogy az április 23-i héten választhat elnököt az Országgyűlés.

Az MSZP parlamenti irodájában tartott megbeszélés azokról az elvárásokról szólt, amelyeket a szocialisták fogalmaztak meg az új államfővel szemben. Lázár János azt mondta, ezek többségét támogatásra érdemesnek tartja.
Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese az MTI kérdésére azt válaszolta: egy ponton volt vita, azzal kapcsolatban, hogy az új államfő lehet-e pártpolitikus. A szocialisták ezt ellenzik, beszámolója szerint Lázár János viszont úgy foglalt állást, hogy egy pártkötődéssel rendelkező politikus is képes lehet köztársasági elnökként a pártok felett állni.

Az MTI úgy tudja, hogy a Fidesz elnöksége péntek délelőtt ülésezik. Várhatóan jelen lesz Áder János fideszes európai parlamenti képviselő is, akit Kövér László mellett lehetséges államfőjelöltként tartanak számon. A házelnök mint a Fidesz választmányának elnöke egyébként is tagja az elnökségnek.

A Schmitt Pál lemondásáról és az új köztársasági elnök megválasztásáról szóló írásainkat itt találja.