Minden mellékállás tiltott lesz a képviselők számára

Vágólapra másolva!
Hiába tiltakozott a KDNP, a Fidesz a Jobbik szavazataival és a szocialisták hallgatólagos támogatásával megszavazta, hogy 2014-től a képviselők semmilyen más munkát ne végezhessenek. A kereszténydemokraták azt kifogásolták, hogy az orvosok vagy az ügyvédek sem folytathatják praxisukat a parlamenti munka mellett.
Vágólapra másolva!

A Jobbik támogatásával és a KDNP ellenszavazatival fogadta el a parlament fideszes többsége azt a módosító indítványt, amely 2014-től minden más kereső tevékenységet megtilt a képviselők számára. Az Országgyűlésről szóló törvényjavaslathoz Kovács Zoltán Veszprém megyei kormánymegbízott által benyújtott módosító javaslat értelmében a képviselő "más kereső foglalkozást nem folytathat", és tudományos vagy oktatói tevékenységéért sem fogadhat el díjazást.

A módosító indítvány megosztotta a kormánypártokat, a KDNP-s Rubovszky György hétfőn a parlamentben újságíróknak egy orvosprofesszor példájával illusztrálta a kifogásukat. Az új szabályok szerint a professzor taníthatna egyetemen, de amíg képviselő, addig nem gyógyíthatna betegeket. Az ügyvédként is dolgozó Rubovszky szerint a kereszténydemokraták számára elfogadhatatlan, hogy "normális polgári állásaiktól is eltiltsák a parlamentbe kerülőket."

Bár az [origo] információi szerint a KDNP ígéretet kapott a Fidesztől, hogy később végszavazás előtti módosító indítványokkal "elmozdulás lehet" az általuk kért pontokban. Ennek ellenére a kedd esti szavazáson csak két KDNP-s képviselő szavazott igennel Kovács indítványára, harmincan ellene, ketten pedig tartózkodtak. Igennel szavazott viszont 34 jobbikos, négy független és egy LMP-s képviselő, a szocialisták pedig nem nyomtak gombot, így átment a kétharmados többséget igénylő indítvány (a Fidesz és a KDNP vitájáról itt olvashat részletesen).

Leszavazta a parlamenti többség azt a KDNP-s módosító indítványt is, amely lehetővé tette volna, hogy 2014 után egy frakciónak több alkalmazottja legyen, mint képviselője. Ez a következő, 199 tagú parlament esetében lehet fontos, amelyben lehetnek egészen kicsi, akár 5-10 fős frakciók is. Egy tízfős frakciónak az eredeti törvényjavaslat szerint elvileg 17 munkatársa lenne, de erre az esetre életbe lépne a korlátozás, amelyet csak a KDNP és az LMP szeretett volna eltörölni.