Áder: Korai még a köztársasági elnöki posztról beszélni

Vágólapra másolva!
Jókedélyűen liftezett kedden délelőtt a képviselői irodaházban Áder János, és az [origo] vele együtt utazó munkatársának azt mondta, idő előtti a kérdés, hogy elvállalja-e a köztársasági elnöki megbízatást. Fideszes képviselők a múlt héten úgy tippeltek, 90-95 százalék esély van arra, hogy Áder legyen a párt jelöltje a posztra.
Vágólapra másolva!

"Idő előtti a kérdés" - válaszolta Áder János az [origo]-nak arra a kérdésre, hogy elvállalja-e a köztársasági elnöki posztot. Az elmúlt napokban többször kerestük Áder Jánost, hogy feltegyük neki ezt a kérdést, de telefonon nem értük el. Munkatársunk kedden délelőtt a képviselői irodaház egyik liftjében futott össze a Fidesz európai parlamenti képviselőjével, aki feltűnően jó kedélyű volt, de ennél többet nem akart mondani a kérdésre.

Az [origo]-nak nyilatkozó fideszes és kormányzati vezetők a múlt héten kilencven és kilencvenöt százalék közé tették, hogy Áder János lesz a kormánypártok jelöltje a hétfőn lemondott Schmitt Pál helyére. Képviselőtársai a múlt hét végén azt mondták az [origo]-nak, Áder nehezen hagyja ott Brüsszelt, mert két kisebb gyereke Brüsszelben jár iskolába, és képviselőként fontos, "szívéhez nőtt" ügyeket kellene otthagynia az Európai Parlamentben (erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat).

Schmitt Pál lemondása után az államfőjelölés ügyében a összehívták a Fidesz frakcióját. Az ülésen Orbán Viktor nem mondott neveket a képviselőknek, csak annyit, hogy április 16-án nevezik meg a jelöltjüket.