Ötleteket vár a BKK, hol legyenek a kerékpárállomások

Vágólapra másolva!
Eddig szinte csak Pesten jelölt ki olyan helyeket a Budapesti Közlekedési Központ, ahol úgynevezett közösségi kerékpárállomások lehetnek. Most bárki tehet javaslatot.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) április 20-ig várja a javaslatokat a budapesti közösségi kerékpárosrendszer (BuBi - Budapest Bringa) kapcsán - közölte a BKK.

A BKK szombaton, szintén Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra, hogy elkészült az a lista, amely a BuBi-pontokat tartalmazza. E szerint kerékpárállomások épülnének Budapest 74 pontján, egyebek mellett a Blaha Lujza téren, az Astoriánál, a Deák Ferenc téren, a Nyugati pályaudvarnál, az Eötvös téren, a Clark Ádám téren, a Széll Kálmán téren és a Kossuth térnél is. A BuBi-pontok szinte csak Pesten lennének.

A BKK közlése szerint "nem alkotnak összefüggő hálózatot a kerékpáros infrastruktúrával ellátott utcák", megoldatlan a kerékpározás a belvárosi főutak és Duna-hidak többségén, sok csomópontban kevés a kanyarodási lehetőség. Ezért - a projekttel összhangban - javítják a hidak és utak kerékpározhatóságát, megnyitják a buszsávokat a kerékpárosok előtt, több csomópontban is módosulhat a forgalmi rend, és a lámpás kereszteződésekben "előretolt kerékpáros felállóhelyeket" is kialakítanának.

A projekt uniós támogatási szerződését Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója, György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes és Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára tavaly szeptemberben írta alá. Idén megkezdődött a tervezés és az egyeztetés a kerületekkel, erről nyilvános dokumentum is készült. Az első "látható beavatkozás" az Andrássy úton, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon közötti szakaszon lesz, ahol megcserélik a parkoló-, illetve a kerékpársávot.