Mindig azzal vádolnak, hogy rohadtul jobbos vagyok - Orbán a Washington Postnak

köztársasági elnöki hivatal, Orbán Viktor szakszervezetekkel és munkaadókkal tárgyalt a parlamentben 2011.12.22-én
Vágólapra másolva!
Kétharmaddal sem lehet mindent megtenni, már 1989-ben másképp írta volna az alkotmányt, számára nem probléma, hogy volt fideszes vezeti a médiatanácsot, és hamarosan szobrot kap Budapesten az idősebb George Bush. Többek között erről is beszél a Washington Postnak adott interjújában Orbán Viktor miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Pörgős interjúban szembesítette az eddigi politikáját ért bírálatokkal Orbán Viktor miniszterelnököt a Washington Post amerikai lap. A lap internetes kiadásának Opinion (Vélemény) rovatában április 6-i dátummal megjelent interjú készítője Schmitt Pál államfő lemondásától kezdve az új alaptörvény gyors elfogadásán, az amerikai-magyar viszonyon és a sajtó helyzetén keresztül a várható új államfő személyéig bezárólag kérdezte Orbánt.

Arra a felvetésre, hogy kétharmados többsége van a parlamentben, ami abszolút hatalom, Orbán azzal válaszolt, hogy még ezzel sem tud mindent megtenni a kormánypárti frakció.

Amikor a kérdező azzal szembesítette, hogy sietve megváltoztatta azt az alkotmányt, amelynek kialakításában ő maga is oroszlánrészt vállalt 1989-ben, Orbán úgy reagált, hogy akkor sajnos nem jutott elég nagy szerephez, mivel a kommunisták is ott voltak. A Washington Post kérdésére tagadta, hogy nem egyeztettek volna az ellenzékkel az új alaptörvényről.

A professzorok nyugdíjkorhatárának csökkentése

A bírák nyugdíjkorhatárának lecsökkentését firtató kérdésre azt válaszolta, hogy az általános nyugdíjkorhatár 62 év. Elismerte, hogy ez alól kivételek az egyetemi professzorok, de közölte, ő "nincs ellene", hogy ezt is lecsökkentsék.

A miniszterelnök több kérdést kapott a médiatanács összetételével és kialakításával kapcsolatban. Az új rendszert azzal védte, hogy az előző médiaszabályozó rendszer összeomlott, és "ebben mindenki egyetért". Amikor a kérdező arról érdeklődött, hogy a médiatanács vezetője a Fidesz tagja volt, és Orbán barátja, és ez igaz az Országos Bírósági Hivatal vezetőjére is, azzal kérdezett vissza, hogy ez miért jelentene problémát.

"Próbálja meg Magyarországot úgy elképzelni, hogy legalább annyira demokratikus, mint az Egyesült Államok" - reagált Orbán, amikor a kérdező arról próbált érdeklődni, hogy a kormányzat miért kedvez egyoldalúan a hirdetési megrendelésekkel egyes nyomtatott sajtótermékeknek.

"Nem jelentheti ki, hogy az legalább olyan demokratikus, mint az Egyesült Államokban, ha minden hatóság élére saját emberét nevezi ki"- vágott vissza a kérdező. Orbán erre azzal reagált, hogy ez nem igaz, és felsorolt több olyan vezető tisztséget, amelyet nem Fidesz-közeli személyiség tölt be, megemlítve a költségvetési tanácsot, amelynek szerinte két baloldali tagja van (a tanácsnak tagja az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László korábbi fideszes képviselő, elnöke Kovács Árpád korábbi ÁSZ-elnök, harmadik tagja pedig a mindenkori MNB-elnök, jelenleg Simor András.)

Szóba került Magyarország és az USA viszonya is. Orbán azt mondta, a két állam stratégiai szövetséges, egy szövetségi rendszer tagja, és amennyire tudja, az amerikaiak elismerik a a biztonságpolitika terén elért magyar eredményeket. Amikor arról kérdezték, hogy miért változtatták meg a Roosevelt tér nevét, azt mondta, hogy a téren álló Magyar Tudományos Akadémia alapítójának a nevére keresztelték át a teret, de a közelmúltban Ronald Reagan szobrát állították fel Budapesten, és szerinte az idősebb George Bush is fog kapni rövidesen szobrot a fővárosban.

Amerikából jön a cigányellenesség

Az egyházak ügyéről is kérdezték Orbánt. Arra, hogy miért csökkentették le az egyházak számát 300-ról 32-re, azt válaszolta, hogy nem csökkentették, csak megszabták, ki kaphat állami támogatást, és ki nem. Orbán szerint még így is több vallás van Magyarországon, mint Ausztriában vagy Szlovákiában, és a hívők 95 százaléka az államilag elismert vallások tagja.

Amikor a romák zaklatásáról kérdezték, azt mondta, betiltatta a félkatonai szervezeteket. "De a Facebookon posztolnak" - vetette fel erre a Washington Post, mire Orbán közölte, a cigányellenes és zsidóellenes program Amerikából jön, mivel az USA az ő kérése ellenére sem kapcsolta le azokat a szervereket, amelyek otthont adnak ezeknek a szélsőséges véleményeknek.

Arra a kérdésre, hogy ki lesz a következő elnök, akiről zárt körben állítólag azt jegyezte meg, hogy nála is jobboldalibbat szeretne, Orbán így reagált: "Van valaki, aki nálam is jobbra áll? Mindig azzal vádolnak, hogy rohadtul jobbos vagyok".