Milliárdoktól esnek el egyetemek egy uniós irányelv miatt

Vágólapra másolva!
Az állami egyetemek felét kizárták azokból a pályázatokból, amelyeket márciusban hirdetett meg az oktatási tárca - írta szombati számában a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Az Új Széchenyi-tervben megvalósuló pályázatok feltételeit összefoglaló, a lap birtokába került dokumentum szerint a Közép-magyarország régió egyes egyetemeit és főiskoláit - az ország 28 intézményéből 13-at - az Európai Unió egyik irányelve miatt zárták ki azokból a pályázatokból, amelyeket márciusban hirdetett meg az oktatási minisztérium.

A lapnak nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő intézményvezetők szerint komoly veszélyeket hordoz magában a megkülönböztetés, mert éppen a legnevesebb nagy egyetemek - például a BME, ELTE, Semmelweis - maradnak ki a lehetőségekből.

Semmit sem kapnak az alapkutatásokra megszerezhető tízmilliárd forintból, kimaradnak az infokommunikációs kutatások támogatásából - amelyre 7,6 milliárdot szán a kabinet -, és a tudományos eredmények elismerésére meghirdetett 2,6 milliárdos pályázatból is. Ugyanez a helyzet a szaknyelvi képzési rendszer fejlesztésére elkülönített 3 vagy a speciális infrastruktúra fejlesztésére fordítható 5,7 milliárd forint esetében is - írja a lap.

Az EU 2007-2013-as időszakának egyik irányelve szerint minden területi egység az EU-átlag GDP-hez viszonyított saját GDP-je alapján részesül támogatásban. A lap szerint az oktatásirányítás felismerte a problémát, a kormány döntött arról, hogy a régiónak húszmilliárd forintos átcsoportosítást irányoz elő. Ezt a javaslatot tavaly decemberben be is nyújtották az uniónak, de visszajelzés eddig nem érkezett.

Ami biztos, hogy négymilliárd forintot elkülönítettek a közép-magyarországi régió intézményeinek. Várhatóan azonban három-négy nagy egyetem között oszlik majd el a pénz, a többiek pedig ebből is kimaradnak.