Elfogták a kulcsi négyes gyilkosság gyanúsítottját

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vette a rendőrség azt a 24 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy megölte négy hozzátartozóját, és megsebesített három embert a Fejér megyei Kulcson. A gyilkosságokat valószínűleg egy bozótvágó késsel hajtotta végre, egyelőre nem tudni, miért. Az [origo]-nak a szomszéd azt mondta a családról, hogy "tanult, rendes emberek", egy másik, a településen lakó nő szerint "voltak ügyeik".
Vágólapra másolva!

Négy ember meghalt, és három súlyosan megsebesült a Fejér megyei Kulcson pénteken - erősítette meg az Országos Mentőszolgálat. Egy idősebb nő, egy idősebb és egy középkorú férfi, valamint egy fiatalember halt meg. Három másik ember súlyosan megsérült. A rendőrség a család egyik tagját, egy 24 éves férfit gyanúsítja a gyilkosságok elkövetésével, akit nem sokkal 12 óra után elfogtak.

Mocsaras területen, nem messze a helyszíntől fogták el a rendőrök a gyilkosságokkal gyanúsított férfit - mondta Garamvölgyi László rendőrségi szóvivő a helyszínen. A szóvivő szerint a férfi nem tanúsított ellenállást, nem volt szükség kényszerintézkedésre. Az akcióban több mint háromszáz rendőr vett részt.

A rendőrség szerint a gyanúsított megölte az apját, a bátyját és a nagyszüleit, az anyját és a nővérét pedig megsebesítette. Ez után elmenekült a házból, ekkor találkozott össze egy férfival - aki szintén közeli rokona a családnak -, és rátámadt, ő a harmadik sérült. A sérült férfi értesítette a rendőrséget 8 óra 55 perckor. Korábban olyan hírek terjedtek el, hogy az elkövető elbarikádozta magát, illetve hogy túszdráma zajlik, de a rendőrség ezt cáfolta.

Fotó: Mudra László [origo]
Rendőrök és mentők a helyszínen - Több képért kattintson a fotóra!

Megmutatták a gyanúsítottat

Nagy erőkkel vonult le a helyszínre a Terrorelhárítási Központ is. Hajdu János, a TEK vezetője a gyanúsított elfogása után a kulcsi focipályánál tartott sajtótájékoztatót. A helyszínre tucatnyi kisbusszal vonult fel a TEK, mint kiderült, az egyik buszban ott ült a gyanúsított is, akit a sajtótájékoztató után átültettek egy másik buszba, így az újságírók is láthatták. Tudósítónk szerint az átlagos testalkatú, átlagos magasságú férfi fején csuklya volt, fekete farmert viselt.

Az [origo a sajtótájékoztatón megkérdezte Hajdu Jánost, hogy szokásos eljárás-e, hogy az elfogás után egy többszörös gyilkosság gyanúsítottját elviszik egy gyűjtőhelyre, ahol nagy tömeg előtt átrakják egyik autóból a másikba. Nem szokványos eljárás, "elnézést kérek, hogy szerettük volna megmutatni önöknek" - válaszolta erre Hajdu János.

A TEK a családi háztól indulva két kutyával kereste a gyanúsítottat, az egyik kutya találta meg a nyomát, és vezette el a rendőröket a férfihez, aki egy bokor alatt feküdt. A férfi Hajdu szerint nem mondott semmit az elfogásakor, és ellenállást sem tanúsított. A karján megsérült, ezért őt is kórházba szállítják.

Korábban helyiek is azt mondták telefonon az [origo]-nak, hogy a rendőrök minden autót megállítanak, mert állítólag még keresik az elkövetőt. Az [origo] tudósítóinak autóját már a faluba vezető úton rendőrök állították meg, akik benéztek a kocsiba, és megkérdezték tőlük, hova tartanak. A gyilkosságok a Hegyalja utcában történtek, a helyszínt a rendőrség lezárta, tudósítónk szerint nem sokkal 11 óra előtt érkeztek meg a nyomozók.

Forrás: Google Maps
Kulcs települést a piros pötty jelzi

Zárkózott fiú volt

Tudósítónk még a gyanúsított elfogása előtt beszélt egykori iskolástársával, aki azt mesélte, hogy a most 24 éves fiú már az iskolában is nagyon zárkózott volt, nem nagyon beszélgetett senkivel, de az apja ügyeiről már akkor is sok szóbeszéd volt a faluban. A lány szerint az apa börtönbüntetése nagyon megviselte a családot, előtte "nagyon nagy lábon éltek". Amikor az apa kijött a börtönből, a család még jobban elzárkózott, de a lány azt mondta, soha nem hallott arról, hogy a családon belül konfliktusok, erőszak, agresszió előfordult volna.

Az [origo] tudósítója beszélt a Hegyalja utca egyik végén lakó férfival, aki azt mondta, jól ismeri a szomszédos házban lakó családot, már a nagyszüleik is Kulcson laktak. A szomszéd szerint egy idősebb házaspár és három gyerekük lakott a házban, "rendesek, normálisak, nincs velük semmi baj". A szomszéd szerint a házban laknak a nagyszülők is, az egyiküknek még doktorátusa is van, "rendes, tanult emberek".

Kiss Csaba, a község polgármestere az [origo]-nak azt mondta, hogy a tragédia egy átlagos családban történt, és fogalma sincs arról, hogy mi vezetett a gyilkossághoz. Szerinte nem igazak azok az elterjedt információk, hogy a család behajtással foglalkozott, de hozzátette, hogy a családfő büntetett előéletű. "Annak idején szocpolos házakat épített, benne volt ebben a szocpolos csalásban, azzal voltak gondjai" - mondta, hozzátéve, hogy ez ugyanakkor már régi történet, és a családfő "már le is ülte" az érte kapott büntetést.

Egy másik, közeli utcában lakó nő is azt mondta az [origo]-nak, hogy a lemészárolt családnak "volt híre" a faluban, sokan ismerték őket. Szerinte alapvetően békés, szimpatikus család volt, de tudni lehetett róluk, hogy "vannak ügyeik", azt azonban nem tudta, hogy a tragédiának ehhez volt-e bármi köze. A nevének elhallgatását kérő nő azt mondta, hogy a családi házban együtt élt a két szülő, a nagyszülők, valamint két fiú- és egy lánygyermek.

Az [origo] tudósítójának egy, a szomszédos utcában lakó nő azt mondta, reggel fél tíz körül egy vérző férfi jött ki a házból, és segítséget kért, de ő annyira megrémült tőle, hogy a gyerekeivel bezárkózott a házba. A nő azt mondta, az egyik szomszéd ellátta a férfit. A nap eseményeiről részletesen itt tájékozódhat.