Nem kapott engedélyt a budapesti melegfelvonulás

Vágólapra másolva!
A forgalom akadályozása miatt nem adott engedélyt az idei budapesti melegfelvonulásra a rendőrség. A Budapest Pride szervezői felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be. Tavaly a BRFK szintén betiltotta a rendezvényt, a bíróság azonban hatályon kívül helyezte a döntést.
Vágólapra másolva!

Idén nem engedélyezi a Budapesti Rendőr-főkapitányság a budapesti melegfelvonulást - közölte a Budapest Pride honlapja pénteken. A felvonulást július 7-ére jelentették be, a rendőrség az indoklás szerint azért nem adott engedélyt a rendezvényre, mert az akadályozza a forgalmat, és a közlekedés más útvonalon nem megoldható.

A felvonulást a Városliget-Andrássy út-Alkotmány utca útvonalon tartották volna meg. Január végén ugyanezen az útvonalon, a Hősök tere-Andrássy út-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalon már tartottak egy engedélyezett felvonulást, a Demokrata és a Magyar Hírlap által szervezett Békemenet Orbán Viktor és a kormány támogatására vonult fel.

Az [origo] szerette volna megtudni a rendőrségtől, hogy mi az oka, hogy a Békemenet idején januárban nem támasztottak kifogást a forgalom akadályozása miatt, és hogy forgalmi szempontból mi a különbség egy januári, illetve egy júliusi szombati nap között azon kívül, hogy utóbbi a nyári szünidő idejére esik, amikor eleve kevesebben vannak a városban. Válaszul azonban csak az engedélykérés elutasításáról szóló közleményt küldték el.

A melegfelvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvány a Társaság a Szabadságjogokért segítségével felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Fővárosi Törvényszéknek. A felvonulás a Budapest Pride Film- és Kulturális Fesztivál része, és célja, hogy felhívja a figyelmet az LMBTQ - leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer - embereket érintő hátrányos megkülönböztetésre és jogegyenlőtlenségre - írja honlapján a Budapest Pride.

Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a BRFK betiltotta a melegfelvonulást és mondvacsinált okokból próbálja a polgárok szabadságjogait korlátozni. Az ellenzéki párt is a januári Békemenetet emlegeti.

Tavaly ugyanerre hivatkozott a BRFK

Tavaly februárban a BRFK szintén nem adott engedélyt a melegfelvonulásra arra hivatkozva, hogy a rendezvény akadályozná a közlekedést. A rendőrség döntése miatt többen tiltakoztak, például Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője is, aki blogjában "öngólnak" nevezte a rendőrség döntését.

A szervezők ezután tavaly bírósághoz fordultak, és a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrségi döntést. A BRFK ezután közölte, hogy tudomásul veszi a jogerős bírósági határozatot, és annak megfelelően járnak majd el, azaz "a szükséges erővel és eszközzel" biztosítják a menet biztonságát. 2011. június 18-án meg is tartották a felvonulást, amely az utolsó pillanatban megváltoztatott útvonalon, az ellentüntetőket elkerülve haladt. Tavaly nemcsak a melegek elfogadásáért meneteltek, hanem az új alkotmányban levő, szerintük a melegeket diszkrimináló passzusok ellen is tiltakoztak a résztvevők.