Szabadnapért futnak a magyar rendőrök

Rendőrség, éves fizikai állapot felmérés, sport, edzés
Vágólapra másolva!
Míg a brit rendőrök morognak, hogy a fizikai felmérőkön akarják tesztelni az állóképességüket, a magyar rendőrök a vezetőik szerint jó formában vannak, és lelkesen vesznek részt az éves próbákon. A lelkesedésre jó okuk van, aki nem felel meg, azt kirúgják, aki viszont elég gyorsan fut, két szabadnapot kap. A rendőrség fővárosi, Vágóhíd utcai kiképző központjában megnéztük, mennyire fittek a magyar rendőrök.
Vágólapra másolva!

Háborognak a brit rendőrök, mert jövő szeptembertől újfajta fizikai felmérőt kellene tenniük minden évben, és fegyelmivel és fizetésmegvonással büntethetik majd azokat, aki háromszor elbukják a tesztet. A brit rendőrök aggodalma nem alaptalan, egy felmérés szerint 52 százalékuk túlsúlyos, ezen belül 22 százalékuk egyenesen kövér, 10 százalékuk pedig kórosan elhízott. A futáspróbát 2013 szeptemberétől vezetnék be, 2018-tól pedig tovább szigorítanák a felmérőket, a rendőröknek több más gyakorlat mellett falmászásban is bizonyítaniuk kellene.

A magyar rendőröknek - és velük együtt a börtönőröknek és a hivatásos tűzoltóknak - is rendszeresen kell fizikai felméréseket teljesíteniük ahhoz, hogy megtarthassák a munkájukat. Az [origo] az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kiképző központjában az egyik kötelező alkalmassági vizsgán nézte meg, milyen kondícióban vannak a magyar rendőrök.

Negyven év felett elég, ha sétálnak

Az ORFK egyik 2010-es utasítása szerint évente kell felmérni és ellenőrizni, hogy a rendőrök megfelelnek-e a beosztásukhoz szükséges fizikai feltételeknek. A fizikai felmérőn hét feladatot kell teljesíteni, azt mérik, hány fekvőtámaszt tudnak lenyomni fél perc alatt, mennyi ideig tudnak hajlított karral függeszkedni, hányszor tudnak kinyomni 60 kilót (nőknek 25 kilóval kell végezni a feladatot), hány felülést tudnak megcsinálni egy perc alatt, és mekkorát ugranak helyből. A futást kétféleképpen is mérik: a fürgeséget négyszer tíz méteres ingafutással, az állóképességet pedig két kilométeres síkfutással, amit a kiváló értékeléshez a férfiaknak 7 perc 35 másodperc alatt kell lefutniuk.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Bemelegítés a kiképző központban. Kattintson a képre, és nézze meg, hogyan edz egy rendőr!

A fizikai felmérés minden rendőrnek kötelező, beosztástól és kortól függ azonban, hogy milyen szintet kell teljesíteniük. A bevetési egységek rendőreinek száz, a járőröknek nyolcvan, az irodai beosztásban dolgozó rendőröknek pedig hatvan pontot kell elérniük ahhoz, hogy átmenjenek a fizikai vizsgán. A 41-49 éves korcsoportnak, valamint az irodai beosztásban dolgozó rendőröknek elég a minimális pontszámot teljesíteni a teszten, ők akár úgyis meg tudnak felelni, ha nem futnak, csak lesétálják a kétezer métert. Akinek nem sikerül teljesítenie a szintet, az "hivatásos szolgálatra alkalmatlan" minősítést kap, és ha a megismételt felmérőn sem megy át, elbocsáthatják a rendőrségtől.

A kiválóknak szabadnap, a lemaradóknak edzésterv

Pénteken a rendőrség kiképző központjában a kétezer méteres síkfutás után az egyik próbaidős rendőr az [origo]-nak azt mondta, nagyon fontosnak tartja, hogy fitt legyen, és egyáltalán nem teher neki a szintfelmérő. "Rendszeresen focizom, sokat futok, ezért nekem nem jelent gondot lefutni a kétezer métert. És a két szabadnap nagyon jól jön, azért érdemes" - mondta. Az országos kapitány rendelete szerint ugyanis két szabadnapot kapnak azok, aki kiválóan teljesítenek a teszteken. A központi rendelet egyébként a felkészülésre is lehetőséget ad: a rendőrök heti két óra szolgálatmentességet kaphatnak feletteseiktől sportolásra.

"Lehet otthon is edzeni asszonnyal, de ne te legyél alul" - mondta az egyik teljesítményfelmérő rendőr csipkelődve egy éppen fekvőtámaszozó rendőrnek pénteken. Ott jártunkkor épp zajlottak a szintfelmérők az RSZKK edzőtermében, a legtöbben a fekvőtámaszra vártak, de voltak néhányan, akik a fekvenyomásra edzettek.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kattintson a képre, és nézze meg, hogyan edz egy rendőr!

A tapasztalat azt mutatja, hogy százból 92 rendőr végrehajtja a fizikai tesztet, akik nem, azokat vagy áthelyeztek időközben, elmentek szülni, vagy leszereltek - mondta Mácsár Gábor kiképző a pénteki felmérésen. A fizikai alkalmassági teszten nem nagyon lehet megbukni, ha valaki nem teljesíti a minimális pontszámot sem, annak személyes edzéstervet dolgoznak ki, és felzárkóztatják. Mácsár szerint nem az a cél, hogy felesleges igénybevételnek tegyék ki a rendőröket. "Azt szeretnénk elérni, hogy akarjanak sportolni" - mondta. "Nehéz úgy rendszeresen sportolni, ha egy rendőr két napon át egyhuzamban szolgálatban van. Egy éjszakai műszak kipihenéséhez legalább egy hétre van szükség, így nehéz megoldani a sportot" - mondta az alezredes.

Futni, úszni és focizni szeretnek

A rendőrség felmérése szerint a legtöbb rendőr ennek ellenére nem hanyagolja a testedzést, egy 2009-es, ezer fő részvételével készült felmérés szerint 75 százalékuk rendszeresen sportol. A rendőrök ingyen járhatnak edzeni a rendőrség edzőtermeibe Budapesten és vidéken is, a fővárosi központ elég nagy kihasználtsággal működik, sokan élnek a lehetőséggel. A felmérésből kiderült az is, hogy a legnépszerűbb sportág a futás, de úszni, kondizni és focizni is rendszeresen szoktak a magyar rendőrök.

A fizikai felkészültség egyenes következménye a jó lelkiállapot, de mindenki érdeke, hogy a rendőrök jól teljesítsenek a szintfelmérőkön - mondta Vincze P. Márton, az ORFK Rendészeti Szervek Kiképző Központjának márciusban kinevezett igazgatója az [origo]-nak. Az igazgató szerint intézkedéstechnikai szempontból is nagyon fontos, hogy edzettek legyenek a rendőrök. Szerinte van még mit fejleszteni az állomány fittségén, de jó irányba haladnak.

Ezt mutatja a vezetők szerint az is, hogy sok rendőr vesz részt az évente megrendezett házi bajnokságokon. A rendőrök Európa- és világbajnokságain általában 200-250, a Belügyminisztérium bajnokságain átlagosan 1300, egyéb meghívásos nemzetközi versenyeken pedig 3200 rendőr vesz részt évente.

Az a pocak vissza fog nőni

Mostanában azért nem látni pocakos rendőröket, mert őket már nyugdíjazták - mondta Pach Dániel, a Rendőr Szakszervezetek Védegyletének (RVSZ) elnöke az [origo]-nak. A jelenlegi felmérőkben a 41-49 éves korhatár a legfelső, mivel ötvenéves korára a legtöbb rendőr nyugdíjba ment - aki nem, azt külön szempontok szerint évente szintén felmérték. Tavaly azonban hiába tiltakoztak hónapokon át a rendvédelmi dolgozók, eltörölték a korengedményes nyugdíjakat. A felmérési rendszert hamarosan hozzáigazítják az új nyugdíjkorhatárhoz, lesz egy újabb, 55 éves korig tartó kategória is - mondta el Kurucz Sándor, az ORFK Humánigazgatási Szolgálatának alezredese az [origo]-nak.

Pach Dániel szerint a fizikai alkalmassági felmérést valóban szigorúan veszik a rendőrségen, hiszen aki nem megy át a teszten, azt elbocsátják az állományból. Szerinte pozitív példa, hogy a tisztek és vezetők is melegítőbe bújnak, és lefutják az előírt távokat.

Kérdés azonban, hogy mi lesz öt-tíz év múlva, amikor a nyugdíjkorhatár megemelése miatt 45-50 éves rendőrök is állományban lesznek - mondta Pach Dániel. Szerinte a napi tíz óra állásnak megvannak a következményei, és az idősebb rendőrök nem fogják tudni teljesíteni a szintfelmérőket. "Az a pocak egyszer csak vissza fog nőni" - mondta.