Orbán nem támogatja az állambiztonsági múlt teljes feltárását

Vágólapra másolva!
Kitette honlapjára a rá vonatkozó állambiztonsági iratokat Orbán Viktor. A miniszterelnök támogatja, hogy bárki nyilvánosságra hozza a rá vonatkozó iratokat, de szerinte mindenkinek joga van ahhoz is, hogy védje az iratokban szereplő magánügyeit, ezért a teljes nyilvánosságot nem támogatja.
Vágólapra másolva!

Honlapján tette közzé az őt célzó megfigyelésekről és a sikertelen beszervezési kísérletről szóló dokumentumokat Orbán Viktor. A miniszterelnök ezzel Vadai Ágnesnek, a Demokratikus Koalíció képviselőjének írásbeli kérdésére válaszolt, aki mások mellett azt kérdezte Orbántól, hogy együttműködött-e bármilyen formában az Állambiztonsági Szolgálattal, és támogatja-e az állambiztonsági iratok teljes körű nyilvánosságát.

Orbán hangsúlyozta, hogy a személyét érintő titkosszolgálati iratokat már évekkel ezelőtt nyilvánosságra hozta. Ezekből kiolvasható, hogy a sorkatonai szolgálata alatt megpróbálták beszervezni, de a kísérlet elbukott, mert visszautasította a beszervezést. Orbán szerint ezután folyamatos megfigyelés alatt tartották feleségével és ellenzéki társaival együtt, titkos nyomozások célszemélyei voltak, és mindenféle titkosszolgálati eszközt bevetettek ellenük.

Orbán Viktor az állambiztonsági iratok nyilvánosságáról is kifejtette a véleményét: mivel Magyarországon jó ideje mindenki megismerheti a rá vonatkozó dokumentumokat, mindenkinek személyes felelőssége, hogy miként számol el a maga szerepével, tetteivel. "Igen, támogatom, hogy mindenki megismerhessen és nyilvánosságra hozhasson minden rá vonatkozó adatot" - jelentette ki.

Hozzátette ugyanakkor, hogy eközben a diktatúra áldozatait meg kell védeni attól, hogy újra áldozatokká váljanak. "A hallgatások, megfigyelések dokumentációi ugyanis nemcsak politikai információkat tartalmazhatnak a megfigyeltekről, hanem például magánéletük momentumait, érzelmi kapcsolatokat, betegségeket, családi problémákat, amelyeket az érintettek nem akarnak mások tudomására hozni" - indokolta, hozzáfűzve: ehhez joguk van, mivel szabad emberek, amit tiszteletben kell tartanunk.

A Fidesz és a KDNP képviselőcsoportjában korábban vita alakult ki az ügynökügyek, illetve az állambiztonsági múlt feltárásáról. Végül a március 19-i frakcióülésén úgy döntöttek: felkérik a kormányt, hogy május 15-ig dolgozza ki azokat a jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik a Nemzeti Emlékezet Bizottságának létrehozását. A kommunista rendszer bűneit feltáró szakértői testületnek még ebben a parlamenti ülésszakban, vagyis június végéig meg kell alakulnia. Az LMP pedig vitanapot kezdeményezett az állambiztonsági múlt feltárásáról, melyet megtartanak majd, miután 85 képviselő támogatta. A vitanap szükségességét Schiffer András azzal indokolta, hogy az állambiztonsági múlt feltárása több mint húsz éve húzódik.