A bíróság vizsgálja, szimulál-e Damu Roland

Vágólapra másolva!
Értesítette a bíróság a jogerősen négy és fél évre ítélt Damu Rolandot, hogy el kell kezdenie börtönbüntetésének letöltését - közölte a Fővárosi Törvényszék szóvivője. Mivel Damu Roland a múlt héten rosszul lett, és szívinfarktus-gyanúval kórházba került, igazságügyi orvos szakértő is megvizsgálja, mennyire súlyos a színész betegsége, és indokolt-e elhalasztani a büntetés letöltését.
Vágólapra másolva!

Igazságügyi orvos szakértőt rendelt ki a Pesti Központi Kerületi Bíróság, hogy kiderítse, mennyire beteg Damu Roland, és indokolt-e elhalasztani a színész büntetésének letöltését. Damu Rolandot március 20-án jogerősen négy és fél év börtönre ítélte a bíróság, mert bűnösnek találta testi sértésben, erőszakos közösülésben és személyi szabadság korlátozásában.

Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék sajtószóvivője csütörtöki közleményében emlékeztetett arra, hogy a halasztást az elítélt védője kezdeményezte. A bíróság csak akkor fogadhatja ezt el, ha Damu Roland betegsége az életét veszélyezteti. A szóvivő megjegyezte, a bíróság az igazságügyi orvos szakértő véleménye alapján megvizsgálja azt is, hogy betegsége esetén Damu Roland a büntetés-végrehajtás keretei között is kezelhető-e.

A szóvivő közölte, hogy a Fővárosi Törvényszék büntetés-végrehajtási csoportja megküldte Damu ismert címeire a szabadságvesztés megkezdésére szóló felhívást.

Az utcán lett rosszul

A színész a jogerős ítélet ismertetése után szabadon távozhatott a tárgyalóteremből. A bíró ugyanakkor figyelmeztette, hogy a börtönbüntetés megkezdéséig nem hagyhatja el Budapestet, és kétnaponta jelentkeznie kell a XI. kerületi rendőrkapitányságon. A majdnem háromórás ítélethirdetés után Damu Roland nem szólt egy szót sem, ügyvédje, Ruttner György viszont kijelentette: "nagyon súlyos büntetést kapott, de nem ez volt az utolsó szó az ügyben", mert felülvizsgálatot kérnek a Kúriától.

Egy héttel az ítélethirdetés után a budapesti János-kórház kardiológiai osztályán látták a színészt. Ügyvédje megerősítette, hogy kórházban kezelik: "A menyasszonya munkahelyére indult, ahonnan nem messze, az utcán lett rosszul. Még volt ereje felhívni a kedvesét, aki taxival azonnal kórházba vitte. A büntetés-végrehajtás megkezdésére halasztást kérünk."

Damu Roland menyasszonya a színész állapotáról a Blikknek azt mondta: "Fekszik, pihen, gyógyszereket kapott, nem tud beszélni. Annyira rosszul volt, azt hittem, ott az utcán meghal. Nem hagytam annyiban, hiába tiltakozott, bevittem a kórházba, és jól tettem, mert szívinfarktusra vagy koszorúér-elzáródásra utaló tüneteket találtak."