Lemond és azonnal újra indul a szerb elnök

Vágólapra másolva!
A mandátumából hátralévő tíz hónapról lemond, de újabb teljes ciklusra államelnök lehet Boris Tadic. Taktikai lépésével egykori pártját erősíti meg a májusi parlamenti választáson, illetve kemény ellenfélként áll ki a nacionalistákkal szemben.
Vágólapra másolva!

Boris Tadic mostani elnöki mandátuma tíz hónapig tartana még, a szerb államfő azonban szerdán bejelentette, hogy lemond posztjáról, és azonnal indul is az újraválasztásért. Szerbiában ugyanis május 6-án parlamenti választások lesznek, Tadic mostani lépésével pedig már az elnökre is lehet szavazni, jelentette a BBC.

Az államfő húzása nagy segítség lehet az őt támogató Demokrata Pártnak. Tadic elkötelezett híve Szerbia EU-csatlakozásának, az elnöki posztért pedig fő riválisa a nacionalista Tomislav Nikolic lesz.

Az európai uniós tagországok állam- és kormányfői márciusban állapodtak meg abban, hogy Szerbia megkapja az EU-tagjelölt ország hivatalos státusát. Tadic bejelentését arra a napra időzítette, amikor az Európai Bizottság főigazgatójával közösen a szerb csatlakozásról szóló tanácskozáson vesz részt, derül ki a B92 rádió honlapjáról.