Kósa belegabalyodott államfős nyilatkozatába

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Fidesz alelnöke
Vágólapra másolva!
A Fidesz alelnöke először arról beszélt, hogy van jelöltje a pártnak az államfői posztra, aztán utána arról, hogy csak lehetőségek vannak, aztán meg arról, hogy lehet, hogy nincs is jelölt, de az is lehet, hogy több van.
Vágólapra másolva!

Belezavarodott Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke beszédébe, amikor arról beszélt, hogy van-e államfőjelöltje a Fidesznek.

Egy sajtótájékoztatón, amit azért rántott össze Kósa, mert az LMP nem tudta összegyűjteni a szükséges 200 ezer aláírást a népszavazási kérdésekhez, így azokról a parlament dönthet, a fideszes politikust Schmitt Pál lemondása miatt megüresedett államfői pozíció betöltéséről is kérdezték. Kósa szerint furcsa lenne, ha a Fidesz beleszólna ellenzéki pártok jelöltállításába, mert, mint az MTI idézi Kósát, "a Fidesznek van jelöltje, erről április 16-án fog tárgyalni - a miniszterelnök-pártelnök előterjesztése alapján - a Fidesz-KDNP-frakciószövetség."

Egészen eddig azt kommunikálta a kormánypárt, hogy két hét múlva Orbán fogja a jelöltet felvezetni, addig is keresik. A késlekedésnek az lehet az oka, hogy az elsőszámú esélyesnek tartott Kövér László vonakodik elvállalni a jelölést, pedig hétfőn, aznap, hogy lemondott Schmitt, még úgy tűnt, hogy Kövért azon nyomban meg is választják köztársasági elnöknek. Akkor ez nem következett be, helyette kezdte azt kommunikálni a Fidesz, hogy április 16-ig várni kell. Kövér a legfrissebb, a Heti Válasznak adott, a holnapi számban megjelenő interjúban nem tolta el magától az államfőjelöltséget, de mint mondta, van nála alkalmasabb személy erre a posztra, ahogyan korábban is volt.

Kósa a meglepő kijelentését követő újságírói felvetésre, hogy eszerint már megvan a név a kormányoldalon, azt felelte: "nincs, csak a lehetőségek vannak meg". Megjegyezte, jelöltjeikről nem fog kommentárt tenni, mert a Fidesz ebben is szeretne különbözni az MSZP-től.

Azzal a mondatával kapcsolatban, amely szerint "a Fidesznek van jelöltje", a sajtótájékoztató egy későbbi részében újságírói kérdésre Kósa Lajos azt válaszolta: "a Fidesznek vagy van jelöltje, vagy nincs, vagy egy, vagy több". A pillanatnyi megfogalmazásaiból - mondta - nem lehet semmilyen következtetést levonni, az említett mondatában pedig általában próbált fogalmazni. "Alkalmas embert kell választani, aki függetlenül attól, hogy milyen korábbi tisztségeket viselt, meg tudja-e testesíteni azt, ami a feladatából adódik" - Kósa Lajos szavai szerint a Fidesz ilyen embert keres az államfői posztra.