Azonosulnak Schmitt doktorijának visszavonásával a Semmelweis Egyetem professzorai

Vágólapra másolva!
A Semmelweis Egyetem 117 professzora írta alá azt a nyilatkozatot, amely kiáll az egyetem szenátusának Schmitt Pál kisdoktori címét visszavonó döntése mellett. A nyilatkozatot többek között a két rektorhelyettes és öt dékán is aláírta, és közölték, kiállnak a plágiumbotrány miatt lemondott rektor mellett.
Vágólapra másolva!

A Semmelweis Egyetem professzorai kiállnak a szenátus múlt heti döntése mellett, amellyel az akkor még köztársasági elnöki pozíciót betöltő Schmitt Páltól visszavonták doktori címét. Az egyetem honlapján kedden megjelent nyilatkozatot összesen 117 professzor írta alá.

Az aláírók között szerepel Kellermayer Miklós, Langer Róbert rektorhelyettesek, a dékánok közül pedig Fejérdy Pál, Mészáros Judit, Karádi István, Noszál Béla, Tóth Miklós. Továbbá Sótonyi Péter az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke, valamint az államfő doktori címének visszavonását kezdeményező Doktori Tanács elnöke, Rácz Károly is.

A nyilatkozatban az olvasható: "a Semmelweis Egyetem professzorai teljes mértékben egyetértenek és azonosulnak" az egyetem szenátusának döntésével, amely szerint Schmitt Pál kisdoktori címét visszavonták. A tanári kar felsorakozik dr. Tulassay Tivadar rektor mögött, aki kiállt a magyar és az egyetemes tudományos értékek mellett, a Semmelweis Egyetem nemzetközi hírnevét és autonómiáját védve - olvasható a nyilatkozatban.

Az egyetem rektora hétfőn délelőtt mondott le, ezt azzal indokolta, hogy Schmitt Pál doktori címének visszavonása után a személyével szembeni bizalomvesztés árthat az egyetemnek. Tulassay Tivadar lemondását a nemzeti erőforrás miniszter nem fogadta el.

A Semmelweis Egyetem szenátusának jelentése ugyan Schmittet nem marasztalta el, de a Semmelweis Egyetem vezető testülete, a szenátus csütörtökön megvonta az államfőtől a doktori címet. Az egyetem rektora a döntést azzal indokolta, hogy a kisdoktori értekezés - mivel nagy terjedelmű szövegazonos fordításon alapul - nem felelt meg a szakmai, etikai kritériumoknak. Schmitt a jelentés bemutatása után közölte: nem mond le, és úgy érzi, igazat adott neki a vizsgálóbizottság.

Schmitt Pál végül hat fordulatos nap után mondott le az államfői posztról. A plágiumügyről szóló cikkeinket itt megtalálja.