Nem szeretne háznagy lenni Gulyás Gergely

Vágólapra másolva!
Nem pályázom az Országgyűlés háznagyi posztjára - mondta az [origo]-nak Gulyás Gergely fideszes képviselő, akiről a Magyar Hírlap és a Népszabadság azt írta, ő lehet a házelnök első számú politikai helyettese. A képviselő szerint őt senki nem értesítette arról, hogy ő tölthetné be majd az új országgyűlési törvény által létrehozott tisztséget.
Vágólapra másolva!

"Az lehet a pletyka alapja, hogy sokat dolgoztam az új országgyűlési törvényen, amelyben a háznagyi poszt létrehozása is szerepel" - mondta az [origo]-nak Gulyás Gergely fideszes képviselő, miután a Népszabadság és a Magyar Hírlap azt írta, ő lehet a parlament háznagya, vagyis Kövér László házelnök első számú politikai helyettese. A fideszes képviselő azt mondta, hogy őt senki nem értesítette erről, és nem is pályázik erre a tisztségre.

A házelnök első számú politikai, üléstermen kívüli helyettese lesz a háznagy az új országgyűlési törvény szerint, amelyet áprilisban fogadhat el a parlament. A háznagy feladatai közé tartozik majd például az Országgyűlés protokolláris kötelezettségeinek teljesítése.

A Gulyás Gergely, illetve Lázár János fideszes frakcióvezető által benyújtott törvényjavaslat alapján a háznagy országgyűlési képviselő is lehet, akit egyszerű többséggel választhatnak majd meg a képviselők. A pozíció 1861-től 1949-ig már létezett.