Vágólapra másolva!
A Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Népszabadságnak azt mondta, legfeljebb a disszertációk töredékénél lehetnek a Schmitt Pál dolgozatában most feltárthoz hasonló hiányosságok.
Vágólapra másolva!

Sem ok, sem kapacitás nincs az egyetemi doktori címek teljes felülvizsgálatára - mondta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a Népszabadságnak. Az elnök hozzátette, hogy már csak azért sem, mert a legjobb meggyőződése szerint legfeljebb a disszertációk kicsiny töredékénél lehetnek a most feltárthoz hasonló hiányosságok, és személyes véleménye szerint inkább az "ideológiához közeli" tudományterületeken.

Pálinkás József hangsúlyozta, hogy ő maga az Atommagkutató Intézetben 1977 és 1993 között egyetlen olyan esettel sem találkozott, amikor valaki érdemtelenül, más eredményét a sajátjaként feltüntetve próbált tudományos fokozatot szerezni.

"Akinek egy címmel vagy egy személlyel kapcsolatban konkrét gyanúja van, forduljon a címet kiadó egyetemhez, biztos vagyok benne, hogy meg fogják vizsgálni az ügyet. Immár precedens is van rá" - hangsúlyozta az MTA elnöke.

Schmitt Pál lemondása után Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője beszélt arról parlamenti felszólalásában, hogy a tudomány világában elmaradt a szembenézés azzal, hogy a rendszerváltás előtt, illetve a rendszerváltás időszakában születtek olyan tudományos fokozatok, amelyek mögött nem volt valós teljesítmény. A frakcióvezető szerint a tudománynak meg kell újulnia, mégpedig a vezetőktől kezdve, de azt nem részletezte, hogy pontosan mit vagy kiket ért ez alatt.