MSZP: Az államfő nem lehet pártkatona

Vágólapra másolva!
Határozati javaslatba foglalná az MSZP, hogy ne egyedül Orbán Viktor döntsön az új államfőjelölt személyéről. Mesterházy Attila azt mondta, már annak is örülne, ha nem Kövér László, vagy Áder János lenne a köztársasági elnök. Az MSZP pártelnöke elfogadná például Vizi E. Szilveszter, vagy Pálinkás József jelölését.
Vágólapra másolva!

Határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek az MSZP, rögzítve azokat a kritériumokat, amelyeket elvárásként fogalmaznak meg az új államfővel, illetve a tisztségre jelöltekkel szemben. Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető kedden sajtótájékoztatón azt mondta: elvárják, hogy az államfőjelölt tartsa be a demokrácia írott és íratlan szabályait, támogassa az euroatlanti integrációt, valamint hogy szuverén, konszenzuskereső és -teremtő személyiség legyen, ne pártkatona. További elvárásként a szocialisták azt határozták meg, hogy a jelöltet ne egyedül Orbán Viktor válassza ki.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel az új alaptörvény a korábbi ötven helyett 78 képviselő támogatásához köti az államfőjelölést, az MSZP nemcsak egyedül, hanem az LMP-vel és a Demokratikus Koalícióval (DK) közösen sem tud köztársaságielnök-jelöltet állítani. Hangsúlyozta, hogy ha a szocialistáknak lehetőségük lenne, baloldali, liberális embert jelölnének, de számolva a realitásokkal a jelenlegi helyzetben már azt is eredményként értékelnék, ha nem Kövér Lászlót vagy Áder Jánost választaná államfővé a parlament.

Éppen ezért saját jelöltet nem nevezett meg, de - kérdésre válaszolva - a korábban példaként hozott Sólyom László mellett Vizi E. Szilveszter és Pálinkás József akadémikusokat, Mészáros Tamást, a Corvinus Egyetem korábbi rektorát és a DK által javasolt Iványi Gábor metodista lelkészt is úgy ítélte meg, mint aki megfelel az említett kritériumoknak.

Kövér bocsánatot kért

Tóbiás József frakcióvezető-helyettes eredménytelennek ítélte a pártok hétfői esti egyeztetését, és közölte: újabb ötpárti megbeszélést kezdeményeznek azokról a feltételekről, amelyeket az MSZP megnevezett. Megismételte, hogy a szocialista párt - csakúgy, mint 1990-ben - a közvetlen elnökválasztás mellett foglal állást, és ha ezt elutasítja a kormányoldal, négyötödös parlamenti többséghez kötné az új államfő megválasztását.

Kérdésre válaszolva Tóbiás József megerősítette, hogy Kövér László a házbizottságban elnézést kért a szocialistákra hétfőn, Schmitt Pál lemondó beszédét követően tett megjegyzése miatt. Mesterházy Attila ugyanakkor jelezte, helyesnek tartaná, ha a bocsánatkérés a plénum előtt is elhangzana.