Kövér az egyik komoly esélyes Schmitt posztjára

Vágólapra másolva!
Mesterházy Attila MSZP-elnök szerint az államfő délutáni lemondását követő ötpárti egyeztetésen elismerte a Fidesz frakcióvezetője, hogy Kövér László házelnök neve a komoly esélyesek között van Schmitt posztjára. A fideszes Kósa Lajos szerit még senkinek nincs jelöltje. Kövérrel órákig tárgyalt hétfő este Orbán Viktor miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Alig húsz perc után, eredmény nélkül ért véget az ötpárti egyeztetés, amelyet a köztársasági elnök lemondása miatt kezdeményezett Lázár János fideszes frakcióvezető. Az ülésről távozó Kósa Lajos Fidesz-alelnök alelnök azt mondta, hogy csak az államfőválasztás forgatókönyveiről egyeztettek, nevekről nem esett szó. Kósa szerint még senkinek nincsen jelöltje a posztra. Kósa szerint este tízkor összeül a Fidesz-KDNP frakciója is.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke az ülés után közölte, amikor pártja rákérdezett, hogy a Fidesz Kövér László házelnököt jelöli-e a posztra, akkor a Lázár János elismerte, hogy a házelnök neve a komoly esélyesek között van, csak testületi ülés nincs erről. Szerinte az egyeztetésen az derült ki, hogy a Fidesz-KDNP még este eldönti, ki lesz a köztársasági elnök. Mesterházy szerint az MSZP nem tudja támogatni sem Kövért, sem egy hasonló kaliberű jelöltet, akire Orbán Viktor célzott a Fidesz délelőtti frakcióülésén.

Az LMP nem kíván részt venni egy olyan eljárásban, amelyiknek már előre eldőlt az eredménye - közölte az egyeztetést követően Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője. Szerinte a Fidesz rendkívül gyors eljárásban szeretne államfőt választani, ők viszont konszenzusos jelöltet szeretnének, aki képes megjeleníteni a nemzet egységét, de erre nem lesz lehetőség az erőltetett tempóban.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) eszmeiségében a párthoz közel álló jelölthöz ragaszkodik, mondta Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője az ülés után. Harrachot nem zavarná az sem, ha párttag lenne az aspiráns. Arra a kérdésre, hogy akár Kövér László házelnököt is jelölni lehetne, azt válaszolta: "szerintem nyugodtan".

A Jobbik szerint is csak "formális összejövetel" volt a hétfő esti egyeztetés. Balczó Zoltán, a Jobbik és az Országgyűlés alelnöke közölte pártja a szerdai elnökségi ülésén dönti el, hogy megneveznek-e olyan személyt, aki mellé megpróbálják összegyűjteni a jelöléshez szükséges 78 országgyűlési képviselő támogatását. A másik lehetőség, hogy a kormánypárti frakciók több jelöltet állítanak, amelyek közül az ellenzéki pártok kiválasztják, kit tudnának támogatni.

Kövér a jelöltségét firtató kérdésekre azzal reagált, hogy "Nem aktuális kérdés". A házelnök előzőleg több mint két órán át tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel dolgozószobájában. A megbeszélésen rövidebb ideig részt vett Lázár János és Kósa Lajos is.