Heinemann nem pereli Schmittet a plágium miatt

Vágólapra másolva!
A doktori cím megvonása után lezártnak tekinti a plágiumügyet Klaus Heinemann, akinek tanulmányából 17 oldalt vett át Schmitt Pál. A német professzor szerint ugyanakkor kérdés, hogy ezek után a köztársasági elnök képviselhet-e egy országot.
Vágólapra másolva!

Nem indít jogi lépést Schmitt Pál köztársasági elnökkel szemben Klaus Heinemann, a Hamburgi Egyetem szociológiaprofesszora, akinek dolgozatából az államfő 17 oldalt szó szerinti fordításban átvett saját doktori értekezésébe. Az Atv.hu megkeresésére Heinemann azt írta: "a doktori fokozattal kapcsolatos egyetemi döntést követően az ügy számomra mint tudós számára lezárult".

A professzor szerint ugyanakkor kérdéses, hogy "egy elnök, aki nyilvánvalóan óriási csalást követett el a tudományos munka etikai alapkövetelményeivel szemben, képviselhet-e tovább egy fontos európai országot".

A Semmelweis Egyetem szenátusa a doktori tanács javaslatára csütörtökön visszavonta Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben megszerzett doktori címét, miután kiderült, hogy a doktori dolgozat java része másolat. Az egyetem rektora a döntést azzal indokolta, hogy a kisdoktori értekezés - mivel nagy terjedelmű szövegazonos fordításon alapul - nem felelt meg a szakmai, etikai kritériumoknak.

Schmitt pénteken a Magyar Televíziónak adott interjúban sérelmezte az egyetem eljárását, és jelezte, hogy a doktori cím visszavonása után sem kíván lemondani. Az államfő doktori disszertációjával kapcsolatos összes cikkünket itt olvashatja.