Nem mondott neveket Orbán a Schmitt utódjáról tanácskozó frakciónak

Vágólapra másolva!
Hamar véget ért a Fidesz frakcióülése, amit Schmitt Pál államfő lemondása miatt hívtak össze, hogy új államfőjelöltről tanácskozzanak. Orbán Viktor miniszterelnök azonban nem mondott neveket, és azt kérte a frakciótól, hogy április közepéig, amikor javaslatot tesz a jelötekre, ne szórakoztassák a sajtót különböző ötleteikkel. 
Vágólapra másolva!

Alig fél óra alatt véget ért a Fidesz-KDNP Schmitt Pál köztársasági elnök lemondása miatt késő estére összehívott frakcióülése. A tanácskozáson információink szerint nem mondott neveket a miniszterelnök, hanem azt mondta, hogy április 16-ig javaslatot tesz majd a jelöltek személyére. Addig önmérsékletre kérte a képviselőket, hogy ne találgassanak, és különböző ötleteikkel ne szórakoztassák a sajtót. Orbán a képviselőknek azt is mondta, hogy a lemondás Schmitt Pál döntése volt, ő nem befolyásolta benne.

Lázár János frakcióvezető szerint a tanácskozáson a kormánypárti frakciószövetség arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy két hét múlva, április 16-án jelöljön új államfőt. Lázár az MTI szerint azt mondta, azért kell a két hét, mert az ötpárti tanácskozáson meghallgatták az ellenzék véleményét, amely szerint az ország érdeke egyfelől, hogy rövid időn belül legyen új köztársasági elnök, másrészt viszont az, hogy a jelölt kiválasztásakor kellő körültekintéssel járjanak el. "Ezeket a tanácsokat megfontolva kezdjük meg a szükséges egyeztetéseket" - mondta.

Előzőleg Kósa Lajos Fidesz-alelnök is beszélt a frakcióülésről az m1 Az Este című műsorában. Kósa azt mondta, Orbán Viktor "több jelölést is tehet", de előtte három testülettel - az elnökséggel, a kormánnyal és a frakcióval - kell konzultálnia.

Az ötpárti egyeztetésen az MSZP szerint Lázár János fideszes frakcióvezető azt mondta, Kövér László házelnök a komoly esélyesek között van a jelöltségre. Kövér és Orbán hétfőn este több mint két órán át tárgyalt előbbi parlamenti irodájában, ami után Kövér a jelöltségét firtató kérdésekre annyit mondott, hogy "nem aktuális".

Schmitt Pál államfő hétfőn a parlamentben napirend előtti felszólalásban jelentette be lemondását, miután múlt héten visszavonták tőle doktori címét plagizált kisdoktori disszertációja miatt. Az ügyről szóló cikkeinket itt megtalálja.