Erre várt az ország - ellenzéki reakciók Schmitt Pál lemondására

Vágólapra másolva!
Az ellenzéki pártokat érezhetően váratlanul érte Schmitt Pál lemondása, de minden párt üdvözölte a döntést. A Jobbik közvetlen elnökválasztást szeretne, az MSZP pedig Sólyom Lászlót költöztetné vissza a Sándor-palotába.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki pártok vezetői is készültek napirend előtti felszólalással Schmitt Pál ügyében a hétfői ülésnapra, de végül nem kellett elmondani az elnököt távozásra buzdító beszédeiket. Úgy tűnt, Schmitt Pál lemondása meglepte az ellenzéki vezetőket, mert nehezen találták a szavakat beszéde után.

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője azzal kezdte beszédét, hogy "szomorú napja van ma a magyar demokráciának", mire a kormánypárti képviselők kezdtek el kiabálni. Jávor szerint Schmittnek nem volt más választása, mint lemondani, de az, hogy ez ilyen sokáig tartott, az a Fidesz szégyene. Végül a köztársasági elnöknek megköszönte a lemondást, de a kormánypárti képviselőknek azt üzente, hogy "megbuktak az erkölcs vizsgáján".

A döntésnek örülünk - mondta a Jobbik frakcióvezetője, Vona Gábor, aki kifogásolta, hogy a lemondott államfő nem várta meg a frakcióvezetők reakcióit. A Jobbik elnöke Orbán Viktort is támadta, mivel szerinte ő a felelős azért, hogy Schmitt köztársasági elnök lehetett. A botrány Vona szerint annyira erodálta a köztársasági elnöki pozíció tekintélyét, hogy már csak azzal lehetne helyrehozni, ha alkotmánymódosítás után közvetlenül választanának államfőt.

A szocialista frakció is kapott a Jobbik frakcióvezetőjétől, nekik azt hánytorgatta fel, hogy annak idején, amikor kellett volna, nem próbálták meg lemondatni Horn Gyulát, Medgyessy Péter vagy Gyurcsány Ferencet. "Ne legyenek itt ilyen nagy mellénnyel!" - üzente nekik Vona, és kérte a parlamentet, hogy támogassák azt a javaslatukat, hogy közvetlenül válasszon az ország köztársasági elnököt.

Napok óta erre a mondatra várt az egész ország - mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, aki szerint Schmitt távozása ugyan olyan volt, mint az érkezése. A frakcióvezető szerint az államfő plágiumügye felülírta a párthűséget, hiszen nem csak ellenzékiek követelték a távozását.

Legyen ez intő jel, hogy a kétharmad nem korlátlan, és az önök vezetője sem tévedhetetlen - mondta Mesterházy a fideszes képviselőknek. Szerinte ugyanakkor az ügy még nincs lezárva, hiszen új államfőt kell választani. Mesterházy azt javasolta: keressenek közös jelöltet, akiben mindenki meg tud bízni, és aki helyre tudja állítani a köztársasági elnöki intézmény tekintélyét. A frakcióvezető megismételte, hogy a szocialisták Sólyom László korábbi államfőt szeretnék ismét a poszton látni.