A Kúria szerint is tilos a Parlamentben aláírásokat gyűjteni

Vágólapra másolva!
A legmagasabb bírói fórum is egyetért az Országos Választási Bizottság döntésével, amely szerint az LMP nem gyűjthetett volna aláírásokat a Parlamentben, mert az munkahelynek számít.
Vágólapra másolva!

A Kúria szerint is jogszerűtlen volt, hogy az LMP a Parlament épületében gyűjtött aláírásokat a népszavazási kezdeményezéséhez. A Kúria vasárnapi döntésével helyben hagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) LMP-t elmarasztaló határozatát. A végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

Az OVB szerint az ellenzéki párt a törvényben tiltott módon, munkaidőben és munkahelyen gyűjtött aláírásokat, amikor március 26-án két szocialista képviselő - Mesterházy Attila pártelnök és Ujhelyi István képviselő Jávor Benedek LMP-s képviselő jelenlétében - egy sajtótájékoztató keretében nyilvánosan aláírta a kezdeményezés egyik aláírás-gyűjtési ívét.

Az LMP négy kérdésben kezdeményezett népszavazást, amelyhez hétfő délutánig kell összegyűjteniük 200 ezer aláírást. Korábban az OVB már elmarasztalta a pártot azért, mert ajándékokat ígért a legtöbb aláírást gyűjtő aktivistáknak. A Kúria ezt a döntést is helyben hagyta.