Több mint 1500 gyógyszer ára változik

Vágólapra másolva!
Több mint ezer gyógyszerért kevesebbet, több százért viszont többet kell fizetni április 1-jétől. Az OEP azt javasolja, hogy a betegek az orvosaikkal, gyógyszerészeikkel tekintsék át a jelenleg szedett gyógyszereiket, mert az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül mindig a legkedvezőbb árú és támogatású készítményeket szedhetik.
Vágólapra másolva!

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) közölte, hogy április elsejével ismét csökken összesen 1099 gyógyszer ára, átlagosan 18 százalékkal. Miután az OEP-hez nem adott be árcsökkentési kérelmet 536 termék gyártója, ezen készítmények támogatása csökkenni fog, vagyis a betegeknek többet kell majd fizetniük. Az OEP hangsúlyozta, hogy ezek a gyógyszerek helyettesíthetők azonos hatóanyagú, olcsóbb készítményekkel.

Az OEP második alkalommal hirdetett vaklicitet. Az így kialakult új, preferált referencia-ársáv lehetővé teszi, hogy az adott hatóanyagot tartalmazó készítményhez olcsóbban jussanak hozzá a betegek.

A gyógyszerek között több, népegészségügyi szempontból fontos készítmény is van: gyulladásgátlók, a központi idegrendszerre ható készítmények, a szívre ható szerek, vérnyomáscsökkentők, vizelethajtók és allergiás megbetegedések kezelésére szolgáló készítmények.

Az OEP felhívta a figyelmet, hogy orvosával vagy gyógyszerészével konzultálva mindenki tekintse át jelenleg szedett gyógyszereit, és éljen azzal a lehetőséggel, hogy április elsejétől az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül mindig a legkedvezőbb árú és támogatású, úgynevezett preferált gyógyszereket szedheti. Ennek kiválasztásában segít az OEP honlapján található gyógyszerkereső is.