Összesen 149 új bíró áll munkába áprilistól

Vágólapra másolva!
Az április elsejétől munkába álló bírók többsége korábban bírósági titkárként dolgozott. Csaknem nyolcszázan jelentkeztek az álláshelyekre.
Vágólapra másolva!

Összesen 149 új bíró áll munkába április elsejével, a többségük korábban bírósági titkárként dolgozott. Az Országos Bírói Tanács múlt szombati ülésén ismertette Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az elbírált 149 bírói álláshelyre - amelyből 145 helyi bírósági - benyújtott 800 pályázat bírálati szempontjait. A pályázatokat a bírói tanácsok a jogszabályban meghatározott szempontok alapján pontozták és rangsorolták. Minden jelentkezőnek - akár bírósági titkárról, akár ügyvédről vagy más jogterületről pályázóról volt szó - azonos módon kellett a törvény által előírt feltételeket igazolnia.

A tanács akkor azt közölte: "az új bírák - akiknek mintegy 90 százaléka korábban bírósági titkárként dolgozott - munkájukat 2012. április 1-jén ténylegesen megkezdik. Ezzel az ítélkezés időszerűsége és folyamatossága biztosítható.

Az idén összesen 274 bíró vonul nyugállományba, közülük június 30-ával 228, míg december 31-ével 46 bírónak szűnik meg a szolgálati viszonya. Darák Péter, a Kúria elnöke korábban azt mondta, hogy az idő előtt nyugdíjazott bírákat tanácsadóként foglalkoztatnák.

A bírák nyugdíjazása miatt az Európai Unió januárban kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mert úgy véli, hogy sérti a munkaerő diszkriminációjának uniós tilalmát.