Hídblokáddal tüntetett a Jobbik és az LMP Schmitt ellen

Vágólapra másolva!
Mivel Schmitt Pál nem mondott le, a Jobbik aktivistái megkísérelték lezárni a Lánchidat, az LMP-sek pedig a Szabadság hídnál próbálkoztak. A rendőrség közbelépett, összesen 19 embert előállítottak, a jobbikos tüntetésről egy embert mentő vitt el.
Vágólapra másolva!

Összesen 19 embert állítottak elő pénteken este a rendőrök Budapesten a Lánchíd pesti hídfőjétől, illetve a Szabadság hídról. A két helyszínen jobbikos, illetve LMP-s tüntetők próbálták lezárni a hidat, hogy így követeljék Schmitt Pál köztársasági elnök lemondását. Az államfő péntek este az m1-nek adott interjújában jelentette be, hogy az után sem mond le, hogy a Semmelweis Egyetem szenátusa megfosztotta doktori címétől.

A BRFK az [origo] érdeklődésére szombat délelőtt azt közölte: a Lánchídról 13, a Szabadság hídról összesen 6 embert állítottak elő a V. kerületi és a IX. kerületi rendőrkapitányságra közlekedési szabálysértés és jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt. A Lánchídról egy embert a mentők kórházba szállítottak, Szilágyi György jobbikos képviselő szerint ő rendőri intézkedés közben sérült meg. "A rendőri intézkedéseket a parancsnoki kivizsgálás törvényesnek, szakszerűnek és jogszerűnek ítélte meg" - írta érdeklődésünkre a BRFK

Fotó: Kovács Áron [origo]
Mentő és rendőrök a Lánchídnál péntek este

Míg a Lánchídnál a Jobbik tüntetőivel szemben a rövid idő alatt a helyszínre érkező rendőrök testi kényszert is alkalmaztak, a Szabadság hídnál az LMP-s tüntetők a harmadik felszólítás után maguktól felhagytak a blokáddal. Ennek ellenére a rendőrök igazoltatták, majd előállították őket. Hajnali kettő körül kezdték őket kiengedni a IX. kerületi kapitányságról, ahol közlekedési szabálysértéssel gyanúsították meg őket.

Az öt előállított, közöttük 3 LMP-s aktivista jogi képviseletét Schiffer András látja el. Az LMP képviselője az MTI-nek azt mondta, hogy megérkezésekor ugyan nem akarták beengedni a kapitányságra, de ő arra hivatkozott, hogy ügyvédként szeretné védeni az előállítottakat, és országgyűlési képviselőként is joga van belépni az épületbe. Ez után engedték be az előállítottakhoz. A Lánchídról előállított jobbikos tüntetőket az V. kerületi kapitányságra vitték, ahol a Barikad.hu információja szerint a Jobbik jogsegélyszolgálata várta őket.