Megvan a kórházak állami átvételének a menetrendje

Vágólapra másolva!
Május elsejével negyvenhárom, majd 2013. január elsejével további tíz kórházat venne át a települési önkormányzatoktól az állam - derül ki a kormány törvénytervezetéből.
Vágólapra másolva!

A települési önkormányzatok fekvőbeteg-szakellátó intézményeinek átvételéről és az átvételhez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló előterjesztés melléklete szerint május elsejével az ország valamennyi megyéjéből összesen 43 egészségügyi intézmény kerülne állami fenntartásba. Ezek száma megyénként eltérően oszlik el; egy megyében négy kórház a legtöbb, amit átvesznek, de minden megyében legalább egy intézmény átkerül az államhoz.

A javaslat általános indoklásában az olvasható, hogy a kormány célként határozta meg az egészségügyi intézményrendszer átalakítását az ellátás színvonalának emelése, egységessége és a hatékonyabb, költségtakarékosabb intézményfenntartás érdekében.

Az állam három lépcsőben átveszi az önkormányzatoktól a fekvő betegek ellátását biztosító intézményeket. A megyei intézmények átvétele megtörtént, második lépcsőként állami fenntartásúvá válnak a helyi önkormányzatok aktív és a vegyes fekvőbeteg-ellátást biztosító kórházai, míg harmadik ütemben a krónikus ellátást biztosító kórházai következnek.

Az átvett intézmények keretében nyújtott ellátás így a jövőben nem függ az önkormányzatok fizetőképességének alakulásától, eladósodottságának mértékétől. A jogszabálytervezet meghatározza, hogy az önkormányzatokról az átvett intézményekhez kapcsolódó adósságot is átveszi az állam.

Az előterjesztés kötelezően előírja az átvett intézmények vezetésére a pályáztatást, és kimondja azt is, hogy az intézmények egészségügyi szakellátási kötelezettségeiről 2012. július elsejei hatálybalépéssel, szakértői vélemények figyelembevételével döntenek.

A tervezet szövege emellett arra is kitér, hogy 2012. december 31-éig kell létrehozni az országos várólista-nyilvántartást, valamint a térségi várólistákat.