Tíz éve körözött ukránt adnak ki Magyarországnak

Vágólapra másolva!
Negyvenezer forintért gyilkolt még 2001-ben egy ukrán férfi Magyarországon, de elmenekült, és végül Oroszországban fogták el.
Vágólapra másolva!

Az orosz főügyészség engedélyezte, hogy kiadjanak Magyarországnak egy több mint tíz évvel ezelőtti gyilkosság elkövetésével vádolt ukrán állampolgárt - jelentette csütörtökön a Bel.ru című orosz portál. A vádlottat jelenleg a délnyugat-oroszországi (az orosz-ukrán határ mentén fekvő) Belgorod megyében tartják fogva.

A portál felidézte, hogy a magyar hatóságok előzetes vizsgálata szerint a vádlott 2001 november végén Magyarországon konyhakéssel megölt egy férfit annak a házában, s 40 ezer forintot elrabolva elmenekült a helyszínről. A magyar hatóságok nyereségvágyból elkövetett bűncselekmény miatt vádat emeltek ellene, a nyíregyházi városi bíróság pedig 2010 októberében nemzetközi elfogató parancsot bocsátott ki.

A negyvenéves ukrán férfit utazás közben tavaly novemberben fogták el a belgorodi rendőrök, s a kiadatási kérelem megérkezéséig 40 napos fogságba helyezték. A magyar kiadatási kérelem tavaly december 30-án érkezett meg, az orosz főügyészség pedig végül engedélyezte a férfi kiadását Magyarországnak.

A belgorodi ügyészség jelenleg a kiadatási ellenőrzést végzi, s hamarosan átadja a férfit a magyar hatóságoknak.