Tarlós: Normális esetben ezt nem nevezném jó költségvetésnek

Vágólapra másolva!
Tarlós István szerint jelenleg a főváros költségvetésének kilenc százalékára nincs fedezet, ami más szervek eladósodottságához képest nem mondható rossznak. A főpolgármester ettől függetlenül csak az adott helyzethez viszonyítva tartja jónak a 2012-es költségvetést.
Vágólapra másolva!

Elfogadta szerdán a Fővárosi Közgyűlés Budapest 2012-es költségvetését, ezzel kapcsolatban Tarlós István csütörtökön reggel az m1 Ma reggel című műsorában kijelentette, hogy normális körülmények között ezt a költségvetést "nem nevezném jó költségvetésnek". A költségvetés alapján a főváros hiányának kilenc százalékára nincs jelenleg fedezet, ami más szervek eladósodottságához képest nem mondható rossznak - mondta Tarlós.

A büdzsé 299 és fél milliárd forint bevétellel, 377 milliárd forint kiadással, vagyis nagyjából 78 milliárd forint hiánnyal számol. Ezt a hiányt a tervek szerint főként az előző évek maradványából finanszíroznák, illetve nagyjából 26 milliárd forint fejlesztési célú hitelt is felvesz majd a főváros. A főpolgármester szerint az idei költségvetés készítésekor örökölt adottságokból indultak ki, ami megváltoztatta a körülményeket, és a 2012-es költségvetés ezáltal más megvilágításba kerül.

Tarlós a BKV helyzetével kapcsolatban elmondta, hogy a főváros kifeszítette a költségvetés elemeit, átalakította a BKV struktúráját, a bérezést, a premizálást, továbbá hosszú távú koncepciót készítettek. Ennek ellenére még mindig be van fagyasztva a normatív támogatás, Tarlós szerint a főváros mindent megtett a BKV-ért, "most már jöjjön a kormány". Mint mondta, "ha növelnünk kell a Demszky-érához képest a költségeket, akkor ebből nem nagyon lesz énekes halott".

Nem szüntetik meg a kormány nélkül a vízműszerződést

A Fővárosi Közgyűlés szerda este mandátumot adott Tarlós István főpolgármesternek arra, hogy az önkormányzat és a Fővárosi Vízművek befektetői között 1997. április 11-én létrejött szindikátusi és menedzsmentszerződést szerződésszegés miatt megszüntesse. Erről Tarlós a Ma reggelben azt mondta, hogy a főváros nem szeretne külpolitikai bonyodalmat okozni, ezért a kormány jóváhagyása nélkül nem tesz lépéseket az ügyben.

A vízművek részvényeinek negyede jelenleg a francia Suez Environnement Hungária Kft. és a német RWE Hungária Kft. tulajdonában van. A Népszabadság a szerdai számában arról írt, hogy a Suez és az RWE 1997-ben összesen 16,5 milliárd forintot fizetett a vízművek részvénycsomagjáért, illetve a menedzsmentjogokért.