Országos rendszámrazzia indul csütörtökön

külföldi rendszám, luxusautó, gépjárműadó
Vágólapra másolva!
A külföldi rendszámmal járók akár 800 ezer forintos büntetést is kaphatnak csütörtöktől - írja a Magyar Nemzet. A NAV vagy a rendőrség ellenőrzi az autókat, mostantól az autósnak kell bizonyítania, hogy jogosan használ külföldi rendszámot.
Vágólapra másolva!

Akciót indít a külföldi rendszámmal autózók ellenőrzésére az adóhatóság, a trükközők akár 800 ezer forint bírságot is kaphatnak - írja a Magyar Nemzet csütörtökön. Becslések szerint jelenleg 40 ezer magyar polgár közlekedik külföldi rendszámú gépkocsival belföldön, elsősorban adóoptimalizálási okból. Ezzel, becslések alapján csak a gépjárműadó elmaradása miatt milliárdos bevételtől fosztják meg az önkormányzatokat.

A jogszabályok ellen vétők akár 800 ezer forintos bírsággal is számolhatnak - mondta Derda Zsolt, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Heves megyei igazgatóságának helyettes vezetője. Hozzátette: a fő szabály szerint az, akinek magyar lakóhelyet rögzítettek a személyi irataiban, az csak magyar rendszámú autót vezethet.

A törvény értelmében egyébként megfordult a bizonyítási kötelezettség, vagyis amennyiben a NAV vagy a rendőrség ellenőrzi a külföldi rendszámú autót, akkor az autósnak kell tudnia igazolnia a tiltás alóli mentességet.

Szabó Máté ombudsman szerdai közlése szerint a külföldi rendszámos autók belföldi használatának törvényi szabályozása alapvető emberi jogokat sért meg. Az ombudsman azután alakította ki a véleményét, hogy több beadványozó sérelmezte azt, hogy magyar állampolgárságú felesége csak korlátozással vezetheti a külföldi rendszámú családi autót. Érkezett olyan beadvány is, amely szerint a hazai rendelkezés sérti a személyek szabad áramlására vonatkozó uniós alapelvet.