Vágólapra másolva!
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a döntést azzal indokolta, megengedhetetlen, hogy a köznyugalmat gyanús, szennyezett élelmiszerekről szóló hírek zavarják meg.
Vágólapra másolva!

Azonnali hatállyal országos, teljes körű, elsősorban génmódosított (GMO-s) termékekre vonatkozó élelmiszer-ellenőrzést rendelt el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A tárca közleménye szerint a miniszter kijelentette, megengedhetetlen, hogy a köznyugalmat gyanús, GMO-val (Genetically Modified Organisms, genetikailag módosított élőlények) szennyezett élelmiszerekről szóló hírek zavarják meg.

Az uniós jogszabályok nem tiltják, hogy az élelmiszerek GMO-t tartalmazzanak, de ezt jól látható módon fel kell tüntetni a címkéken. Az ellenőrzéseket a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal irányításával a megyei kormányhivatalok állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző igazgatóságainak munkatársai végzik. A hivatal szigorú vizsgálatokat tart a raktárakban és az áruházláncoknál, és határozottan fellép a szabálytalanságokkal szemben.