Rendőri akció az Új Színház előtt

Az Új Színház új vezetése ellen és mellett tüntetők csaptak össze a színház épületénél
Vágólapra másolva!
Több ellentüntetőt előállított a rendőrség, miután megzavarták az Új Színház szerdán hivatalba lépő új vezetése elleni, bejelentett demonstrációt.
Vágólapra másolva!

A Marseillaise lejátszásával nem sokkal szerda délután hat óra előtt véget ért az a néhány száz fős tüntetés, amelyet az Új Színház hivatalba lépő igazgatója, Dörner György ellen hirdettek meg az intézmény épülete elé. A demonstráció végén a pár tucatnyi ellentüntető hangos füttyszóval válaszolt, a két csoportot pedig kettős rendőrsorfal választotta el egymástól.

A rendőrök a szervezők kérésére avatkoztak be a tüntetés közben, miután nem sokkal a demonstráció kezdete után néhány tucat ellentüntető a színpad közvetlen közelébe ment, ott fütyülni kezdett, a beszédek közben folyamatosan fújoltak és azt kiabálták, hogy "hazaárulók és mocskos zsidók" - jelentette tudósítónk. A szervezők a színpadról előbb megkérték őket, hogy távozzanak, majd miután folytatódott az ellentüntetők akciója, a rendőrök segítségét kérték.

A rendőrök ezután előbb megpróbálták elválasztani a két tüntető csoportot, majd dulakodás alakult ki a rendőrök és a kiabáló ellentüntetők között. Végül a rendőrök több, árpádsávos sálat és kitűzőt viselő tüntetőt letepertek majd hármat közülük elvezettek. Ezután kiszorították őket vissza az Andrássy útra, és elválasztották a két tábort. A környező utcákat a rendőrség kordonokkal lezárta, az [origo] tudósítója a környéken több száz készenléti rendőrt és tucatnyi rendőrautót látott.

Fotó: Mudra László [origo]
További képekért kattintson!

A tüntetést a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) hirdette meg, hogy tiltakozannak a színház új vezetője, a szerintük szélsőséges Dörner György ellen. Az Új Színház előtt felállított színpadon beszédet mondott a MEASZ elnöke, valamint az MSZP-s Horváth Csaba is. Hanti Vilmos, a MAESZ elnöke, a demonstráció szervezője a tüntetést megzavaróiról azt mondta, hogy önmagukat minősítik, akik fütyülnek és kiabálnak a himnusz vagy egy Szép Ernő vers alatt. Az Új Színház előtti tüntetésről azt mondta az [origo]-nak, hogy nemcsak Dörner György kinevezése ellen tiltakoztak, hanem azért is, mert szerintük minden ilyen gesztus a szélsőjobbot erősíti, és ezt nem szabad hagyni.