Bocsánatot kért a bíráktól a kormányszóvivő

Vágólapra másolva!
Giró-Szász András egy tévéműsorban azt nyilatkozta, hogy a bírák nyugdíjazása a Magyar Bírói Egyesület kezdeményezésére került bele az alaptörvénybe, pedig nem így történt.
Vágólapra másolva!

A kormányszóvivő elnézést kér az érintettektől, mert állításával ellentétben a bírákra vonatkozó nyugdíjazási szabályok megváltoztatása nem a Magyar Bírói Egyesület (Mabie) kezdeményezésére került az alaptörvénybe.

A kormányszóvivői iroda ezt az után közölte szerdán, hogy az egyesület visszautasította, és nyilatkozata visszavonására kérte Giró-Szász Andrást, aki az ATV Egyenes beszéd című műsorban kedden este azt állította, hogy a szervezet kezdeményezte a bírói nyugdíjkorhatár leszállítására vonatkozó rendelkezések meghozatalát. A bírák nyugdíjazása azonban nem a Mabie kezdeményezése. "A történtekért a kormányszóvivő minden érintettől elnézést kér" - olvasható.

A közleményben utalnak arra, hogy az igazságügyi rendszer átalakításakor a kormány széles körű egyeztetéseket folytatott, bevonva a közös gondolkodásba több szakmai szereplőt, így a Magyar Bírói Egyesületet is. Hozzátették, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és az egyesület közötti folyamatos szakmai konzultációk eredményeként stratégiai megállapodás született, amelynek következtében a törvényekbe a Magyar Bírói Egyesület több javaslatát is beépítették.

A szervezet maga is úgy nyilatkozott, hogy ugyan a törvényhozó nem minden tekintetben vette át az egyesület javaslatait, az elfogadott igazságszolgáltatási törvények a jogállamiság kritériumainak megfelelnek - fogalmaznak a közleményben.