A héten válaszol a kormány az Európai Bizottság kritikáira

Vágólapra másolva!
Az uniós pénzügyi szerződéshez csatlakozásról a parlament dönt majd, Orbán Viktor miniszterelnök azonban támogatja azt - közölte szerda reggel a kormányszóvivő. Giró-Szász András szerint a kormány még ezen a héten válaszol a jegybanktörvényt, a bírók nyugdíjazását és az adatvédelmi biztos hivatalát érintő uniós kritikákra.
Vágólapra másolva!

Az informális EU-csúcson Orbán Viktor miniszterelnök világossá tette, nincs változás abban, hogy az Országgyűlésnek kell majd jóváhagynia Magyarország uniós pénzügyi szerződéshez való csatlakozását - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő szerdán az m1 Ma reggel című műsorában. Orbán Viktor "támogatólag lépett fel" azzal, hogy javasolni fogja az Országgyűlésnek, hogy támogassa a csatlakozást - fogalmazott.

A kormányszóvivő szerint Magyarország szerencsés helyzetben van, mivel az új leirat olyan feltételeket fogalmazott meg, amelyek a magyar gazdaságpolitikának már az elmúlt másfél évben is sajátosságai voltak, például az államadósság csökkentése és a strukturális alrendszerreformok megindítása.

Az EU-tagországok állam- és kormányfői a hét elején véglegesítették Brüsszelben annak a szerződésnek a részleteit, amely növeli a költségvetési fegyelmet a hozzá csatlakozó országokban. Orbán Viktor korábban még parlamenti tárgyalás nélkül nem akarta aláírni az Európai Unión belül létrejövő új együttműködést, hétfőn mégis csatlakozott az erről szóló megállapodáshoz.

A miniszterelnök hétfőn este Brüsszelben ezt azzal indokolta, hogy egyrészt a szerződés jogi következményei végül az euróövezeten kívüli országokra csak akkor fognak vonatkozni, amikor bevezetik az eurót. Orbán szerint a másik tényező az volt, hogy a megállapodás nem tesz utalást a korábban kifogásolt adóharmonizácóra. A kormányszóvivő szerint korábban még nem lehetett látni a szerződést, és biankóban egy miniszterelnök ne írjon alá egy megállapodást.

Giró-Szász András a reggeli műsorban beszélt arról is, hogy még ezen a héten megszületik az Európai Bizottság által megfogalmazott kritikákra a hivatalos válasz mind a jegybanktörvénnyel, mind a bírók nyugdíjazásával, mind pedig az adatvédelmi biztossal kapcsolatban.