Honvéd palotaőrök védik Schmitt Pált

Vágólapra másolva!
Szombattól a 75 fős palotaőrség vette át a Sándor-palota protokolláris őrzését. Ezentúl óránként tartanak őrségváltást, délben pedig fegyveres alaki bemutatót is.
Vágólapra másolva!

Schmitt Pál köztársasági elnök jelenlétében szolgálatba állt a honvédség 75 palotaőre a budai várban, a Sándor-palota előtt szombat délelőtt. A 32-es Nemzeti Honvéd Díszegység katonái a Köztársasági Őrezredtől vették át a Sándor-palota protokolláris őrzését.

Az őrség szolgálatba állása alkalmából megtartott ünnepségen Schmitt Pál azt mondta, hogy "noha a palotaőrség létrehozása ebben a formában újszerű, a magyar őrhagyományok igen erősek és komoly múltra tekintenek vissza". A köztársasági elnök példaként említette a magyar királyi testőrséget, amely a védelmi erőn felül képviselte a magyar államiságot.

Forrás: MTI/Soós Lajos

Az ünnepségen jelen volt Hende Csaba honvédelmi miniszter és Benkő Tibor vezérkari főnök is, valamint a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség több vezetője is.

Szombaton a palotaőrség bemutatta mindazt a tevékenységet, amelyet ezentúl nap mint nap megtesz a Szent György téren: a díszőrök felállítását, a minden nap tizenkettő órakor látható fegyveres alaki bemutatót, valamint az óránkénti őrségváltást - derül ki a kormányzati honlapon megjelent közleményből.

"Hatvanhat év után visszatérünk egy olyan tradícióhoz, amely az önök dicső elődeinek, a néhai nemesi testőrségnek nyomdokait követi. A mai naptól önökre, honvéd palotaőrökre vár az a nemes feladat, hogy megjelenítsék és élővé tegyék ezt a tradíciót"- olvasható a Honvéd Palotaőrség szolgálatba állása alkalmából kiadott vezérkarfőnöki parancsban. Ebben Benkő Tibor ír arról is, hogy kiváló és magasztos feladat ez, melyre kemény, férfias kiképzéssel készültek az elmúlt hónapokban, jelmondatuk pedig: "Vitézséggel és hűséggel".