Schmitt: A saját utunkat kell járnunk

Vágólapra másolva!
"Minden nemzetnek joga van a saját útjához" - közölte újévi köszöntő beszédében Schmitt Pál köztársasági elnök, aki szerint ugyan sok a rossz hír, de történnek jó dolgok is, például a január elsejétől hatályba lépő új alaptörvény.
Vágólapra másolva!

A Parlamentben mondta el újévi köszöntő beszédét Schmitt Pál köztársasági elnök. Tavalyi, első államfői beszédével ellentétben ezúttal nem sétált, hanem szinte végig egy helyben állt a felvétel közben.

Orbán Viktor újévi köszöntőjéhez hasonlóan utalt arra, hogy nehéz időket él az ország. "A válságnak mondott jelenség sok mindent átértékelt. Városok és falvak, intézmények, családok és egyének számára kapott új jelentést a jól ismert mondás: 'Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!'" - mondta Schmitt.

Az államfő burkolt utalást tett arra is, hogy sok külső kritika éri az ország vezetését, és az egykori fideszes parlamenti képviselő támogatásáról biztosította a kormányt. "Minden embernek és minden nemzetnek joga van a saját útjához. Mi több, nemcsak joga, de kötelessége is, hogy azon járjon, amennyiben a közösség javát szolgálja" - mondta Schmitt. A kormány rendszerint szintén hasonló érvekkel utasítja vissza az intézkedéseit érő kritikákat.

A köztársasági elnök beszélt arról is, hogy "a médiában a rossz hírek legtöbbször elnyomják a jókat", de "az életben szerencsére ez nincs mindig így". Az államfő szerint a pozitív fejlemények közé tartozik az új alaptörvény, amely január elsejétől lép hatályba, és szerinte ez az "a jó föld, amelyből erős Magyarország és olyan élet sarjadhat, amelyre mindig vártunk és vágytunk".