Magyar Házat avat Szijjártó Azerbajdzsánban

Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter a hét második felében ismét Azerbajdzsánba utazik egy nagyobb üzleti delegáció élén. A politikussal utazik a Baku iránt érdeklődő Wizz Air képviselője is, a delegáció jelenlétében pedig átadják Magyarország Házát az azeri fővárosban - írja egy helyi lap.
Vágólapra másolva!

Hamarosan ismét Azrebajdzsánba utazik Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkár - írja a Trend.az című azeri hírportál. A lap szerint Szijjártó egy magyar üzleti delegáció élén utazik Bakuba, ahol a turizmusban és a bankszektorban rejlő együttműködési lehetőségekről fog tárgyalni.

A Trend.az Azerbajdzsán budapesti nagykövetségére hivatkozva azt írja, hogy a delegáció december 5-én és 6-án tartózkodik majd Bakuban, Szijjártó pedig találkozni fog az azeri gazdaságfejlesztési miniszterrel is. A magyar delegációban résztvevő bankárok és turisztikai cégek közül a hírportál kiemeli, hogy a Wizz Air légitársaság képviselője is jelen lesz a tárgyalásokon. Bár arról a hír nem szól, hogy mit keres a légitársaság Bakuban, ez felvetheti, hogy Kijev és Isztambul után a fapados társaság újabb keleti úticélokkal szemez.

Forrás: MTI/Beliczay László
Szijjártó már októberben is találkozott az azeri gazdaságfejlesztési miniszterrel

A kétnapos program nem csak üzleti tárgyalásról fog szólni, Magyarország és Azerbajdzsán más területen is szorosabbra fűzi a kapcsolatát. A Trend.az szerint a látogatás alatt átadják Bakuban a most alapított "Magyarország Házát". Az nem egyértelmű, hogy az intézmény milyen jellegű munkát fog végezni, mindenesetre megnyitó ünnepségét Szijjártó érkezéséhez igazították.

Szijjártó a múlt héten azt nyilatkozta, hogy "ez a legígéretesebb időszak a magyar-azeri kapcsolatokban", gazdasági téren pedig sok kihasználható lehetőség van még. A két ország viszonyát ugyanakkor árnyalja az azeri baltás gyilkos kiadása miatt Örményországgal keletkezett konfliktus, illetve az, hogy Azerbajdzsán egy autokratikus, tekintélyelvű ország, amelyet nemzetközi jogvédő szervezetek szerint kifejezetten diktatórikus eszközökkel irányít elnöke, Ilham Alijev.