Sztrájkolnak a buszsofőrök Pécsen

Vágólapra másolva!
A buszsofőrök a buszok műszaki állapotára és alacsony bérükre hivatkozva tagadták meg a munkát. A tömegközlekedési cég puccsról beszél: szerintük a buszoknak semmi bajuk, a sofőrök pedig nettó 200 ezer forint keresnek, ennél többet a cég nem hajlandó fizetni nekik. A sztrájk miatt több járat kimaradt, az emberek összepréselődve tudtak csak utazni.
Vágólapra másolva!

A buszsofőrök harmada nem vette fel a munkát pénteken reggel Pécsen, a baranyai megyeszékhely közösségi közlekedését ellátó Tüke Busz Zrt.-nél, ezért több járat is kimaradt a reggeli csúcsidőszakban. A Bama.hu azt írja: feltűnően sok olvasó fordult hozzájuk azzal a panasszal, hogy nem érkezett meg a busz, amelyre vártak a hidegben, és csak jelentős késéssel, teljesen tömött járművekre tudtak felpréselődni.

A társaság vezérigazgatója, Árki Sándor délelőtt közleményt adott ki, amelyben azt írja: "napok óta folyik az a puccskísérlet a Tüke Busznál, amely ma reggel érte el a csúcspontját". A közlemény szerint csütörtökön 50, pénteken további 42 sofőr, azaz a gépjárművezetők harmada nem volt hajlandó felvenni a munkát, a buszok meghibásodására hivatkozva. Árki Sándor szerint azonban a munka megtagadásának valódi oka az, hogy jelentős fizetésemelést és béren felüli juttatásokat követelnek a sofőrök, amelyeket a cég nem tud támogatni. A vezérigazgató megjegyzi, "a pécsi buszsofőrök átlagosan havi 200-220 ezer forintot kapnak kézhez nettóban, de az egyes pluszmunkák, túlórák után is részesülnek további juttatásokban".

A Bama.hu, Baranya Megyei Online Hírportál nem hivatalos információkra hivatkozva azt írja: a buszsofőrök többsége 100-130 ezer forint közötti nettó fizetést kap, a sokat éjszakázók sem keresnek átlagosan nettó 150 ezer forintnál többet. Igaz, ehhez még havonta 15 ezer forint étkezési utalvány jár.

Hozzátette: a Tüke Busz nincs abban a helyzetben, hogy a követelt 20-30 százalékos béremelést, illetve az ezzel arányosan megnövelt béren felüli juttatásokat teljesíteni tudja. A vezető szerint mind a cég-, mind a városvezetést napokkal korábban megfenyegették a sztrájk szervezői és ötletadói, hogy amennyiben nem teljesül a béremelés, a "buszok igen nagy számban fognak meghibásodni".

A Dunántúli Napló úgy tudja, hogy a napokban jelentették be, hogy jelentősen csökkentenék a buszsofőrök fizetését, és mindemellett juttatásokban is veszíthetnek jövőre az idei évhez képest.

A cégnél a járművek hivatalos szakértői műszaki átvizsgálása jelenleg is folyamatban van - szól a közlemény - eddig azonban nem találtak olyan hibát a buszokban, amelyek indokolták volna a munkabeszüntetést. A Tüke Busz vezetése úgy döntött, azonnali hatállyal felmenti a munkavégzés alól Sovák Attila forgalmi és üzemviteli vezetőt és Arató György főmérnököt.