Veszélyes étrend-kiegészítőt tiltott be az ÁNTSZ

Vágólapra másolva!
Magyarországon is a boltokba került az az USA-ban gyártott,  sportolóknak szánt élelmiszer, amely súlyosan veszélyeztetheti a fogyasztók egészségét. Az ÁNTSZ betiltotta, de lehet még belőle a polcokon.
Vágólapra másolva!

Magyarországon is forgalomba került néhány olyan, sportolóknak szánt étrend-kiegészítő, amely súlyosan veszélyeztetheti a fogyasztók egészségét. Kiszűrésére Magyarországon is ellenőrzési akciót indított az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), miután több riasztást is kapott az elmúlt hónapokban az Európai Unióban működő gyorsvészjelzőrendszeren keresztül.

Ezek szerint egyes, többségében az Amerikai Egyesült Államokban gyártott, sportolóknak szánt különleges táplálkozási célú élelmiszerek nem engedélyezett gyógyszerösszetevőt tartalmaznak. Ez az úgynevezett DMAA (1,3 dimetilamilamin) - amelyet egyébként az érintett készítmények címkéjén feltüntettek - az amfetaminhoz hasonlít, és koffeinnel párosulva az egészséget súlyosan veszélyezteti.

A készítmények forgalmazását az egészségügyi hatóság megtiltotta, és kiszűrésükre Magyarországon is ellenőrzési akciót indított - közölte az ÁNTSZ szombaton. Az ellenőrök közel 700 élelmiszer-vállalkozást kerestek fel, és megállapították, hogy a riasztásokban megnevezett készítmények közül néhány Magyarországon is forgalomba került. Az érintett cégek többsége önként kivonta ezeket a piacról, és erről partnereit is értesítette.

A tisztiorvosi szolgálat azt kéri, hogy aki DMAA-t tartalmazó készítmény forgalmazásával találkozik, jelezze az illetékes kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveinek. A riasztásban megnevezett készítmények listáját itt találja.