Tárki: Bejutnának a parlamentbe Bajnaiék

Vágólapra másolva!
Első alkalommal mérte a Tárki Intézet az Együtt 2014 Mozgalom népszerűségét. A Bajnai Gordon vezette szervezet a mérések szerint népszerűbb az LMP-nél, és bejutna egy választáson a parlamentbe.
Vágólapra másolva!

A Tárki Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatása szerint novemberben negyedik legerősebb pártként startolt az Együtt 2014 Mozgalom, amelynek támogatottságát a Tárki első alkalommal mérte. Az új politikai mozgalom megjelenése elsősorban a bizonytalan szavazók körében népszerű.

Novemberben tovább csökkent a bizonytalan szavazók és a választásukat eltitkolók aránya, ami nyilván nem független attól, hogy a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014 Mozgalom révén új politikai erő jelent meg a következő választásokon indulni szándékozó pártok mellett. A bizonytalanok aránya 50 százalékról 47 százalékra csökkent az elmúlt hónap alatt.

A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népességen belül az októberi 18 százalék után novemberben 19 százalékon áll, az MSZP-é pedig 15-ről 14 százalékra módosult. A pártválasztók körében a Fidesz -KDNP támogatottsága az októberi 37 után novemberben 36 százalékot tesz ki, az MSZP-é pedig 30 százalékról 26 százalékrra csökkent.

A küszöbön az LMP

A többi parlamenti párt közül a Jobbik és a Demokratikus Koalíció népszerűsége változatlan, az LMP-é valamelyest csökkent. Októberben a Jobbikot a teljes népesség 10, novemberben pedig 9 százaléka választotta, a pártválasztók körében pedig 19 százalékról 18 százalékra módosult a támogatottságuk. Az LMP-t a teljes népességen belül az októberi 4 után novemberben 3 százalék választotta, a pártválasztók körében pedig 9 százalékról 6 százalékra csökkent a támogatottságuk. A Demokratikus Koalíció tábora a teljes népességen belül 1 százalék maradt az elmúlt egy hónapban, és a pártválasztók körében sem mozdult el a 2 százalékos szintről.

Az újonnan megjelenő Együtt 2014 Mozgalom a teljes népesség 7 százalékának bizalmát élvezi, míg a pártválasztók körében 13 százalékos támogatottsággal indítottak.