Szövetséget ajánlott Mesterházy az ellenzéknek

Vágólapra másolva!
Szakpolitikai kezdeményezésre hívta a baloldali pártokat az MSZP, miután Mesterházy Attila szerint a kormányváltás nemzeti érdek. Mesterházy szeretne eljutni a közös jelölt- és listaállításig az Együtt 2014-gyel, a DK-val és az LMP-vel.
Vágólapra másolva!

Szakpolitikai egyeztetésekkel kezdődő, a jövő év végére a közös jelölt- és listaállításig, azaz a választási szövetség létrehozásáig vezető tárgyalásokat kezdeményez az MSZP a demokratikus ellenzéki pártokkal és szervezetekkel. A szocialista párt elnökségének erről szóló döntését Mesterházy Attila pártelnök jelentette be szerdán.

Az MSZP azt szorgalmazza, hogy a demokratikus pártok és szervezetek 2013 első négy hónapjában a szakpolitikai javaslataikról tárgyaljanak, majd a programok egyeztetése után szeptemberig közösen készüljenek fel a regisztrációs kampányra. Ez vezethet el ahhoz, hogy 2013 végén az együttműködésben részt vevők közös jelölteket és közös listát állítanak a választásokra - ismertette.

A Szövetség a változásért elnevezésű javaslatcsomagot a szocialisták szerdán az Együtt 2014 választói mozgalom alapítóinak - a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Egyesületnek, a Milla Egyesületnek és a Magyar Szolidaritás Mozgalomnak -, az LMP-nek, a Demokratikus Koalíciónak, a 4K!-nak, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak és az Árok Kornél elnökölte Szövetségben, Együtt Magyarországért pártnak küldték meg a sajtótájékoztatóval egy időben. Az országos politikai erőknek eljuttatott felhívást civil szervezeteknek és érdekképviseleteknek is elküldik.

Megőriznék saját identitásukat

Mesterházy Attila arról beszélt, hogy a 2014-es parlamenti választás több évtizedre meghatározza az ország jövőjét, a kormányváltás pedig nemzeti érdek. Mesterházy szerint a céljuk a közös jelölt- és listaállítás, miközben a választási szövetségben részt vevők megőrzik szervezeti önállóságukat és identitásukat.

Sorsdöntőnek nevezte, hogy a választói névjegyzékbe minél többen iratkozzanak fel. A regisztrációra felkészülés akkor a leghatékonyabb, ha a szervezetek megosztják egymás között a feladatokat - fejtette ki Mesterházy Attila.

Hozzátette: elengedhetetlen aktivisták tízezreinek toborzása mind a regisztrációs időszakra, mind a választási kampányra. Véleménye szerint a választók mozgósításához 25-30 ezer aktivista kell, és a választási csalások elkerülésére több mint 20 ezer szavazóköri delegáltat kell felkészíteni. A jelöltállítással kapcsolatban azt emelte ki az MSZP elnöke, hogy mind a 106 egyéni körzetben a legtöbb szavazó megnyerésére képes jelölteket kell megnevezniük, azonban a töredékszavazatok összegyűjtése érdekében a közös lista is szükséges.