Szálló por lepte el Nyíregyházát

Vágólapra másolva!
A légszennyezettség miatt az önkormányzat arra kérte a nyíregyháziakat, hogy a tömegközlekedést vagy a biciklit válasszák az autó helyett.
Vágólapra másolva!

Túllépte az úgynevezett riasztási küszöbértéket a szálló por légköri koncentrációja Nyíregyházán, ezért az illetékes hatóságok elrendelték az elővigyázatosságot jelentő tájékoztatási védelmi fokozatot a városban - közölte Parillák Gabriella, a település polgármesteri hivatalának sajtófőnöke.

Közölte azt is, hogy a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mérései szerint a szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladta a mértékadó szintet, csütörtökön 95,7, míg pénteken 122,4 mikrogramm/köbméter volt a napi átlagérték a nyírségi nagyvárosban.

A tájékoztatási és a riasztási küszöbérték feletti mutatók miatt a hatóságok elővigyázatosságra intik a nyíregyháziakat, azt javasolják, hogy a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek kerüljék a hosszabb tartózkodást a szabadban, a lakóházakat pedig lehetőleg csak a déli, kora délutáni órákban szellőztessék - emelte ki a sajtófőnök.

A szakemberek szerint a levegőben szálló por részecskéi ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját és a légutak nyálkahártyáját. A 10 mikrogrammnál kisebb porrészecskék bejuthatnak a tüdőhólyagokba is. A por belélegzése súlyosbíthatja a légzőszervi betegek, asztmások, hörghurutosok állapotát, mert csökkenti a tüdő ellenállóképességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A hatóságok azt is kérik a nyíregyháziaktól, hogy a légszennyezettség további romlását megelőzendő, kerüljék a gépjárművek, főleg a dízelmotoros autók használatát, utazzanak tömegközlekedési járművel vagy kerékpárral, illetve gyalog közelítsék meg úti céljaikat. A fűtésnél pedig lehetőleg a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben - mondta a sajtófőnök.