Schiffer András az LMP új frakcióvezetője

Vágólapra másolva!
Csak egyvalaki szavazott ellene. Schiffer folytatni akarja az együttműködést a 4K!-val és beszélgetne az MSZP-vel is.
Vágólapra másolva!

Megvan az LMP új frakcióvezetője, a párt Schiffer Andrást választotta a posztra - jelentette az [origo] parlamentben tartózkodó tudósítója. A két frakcióvezető-helyettes személyéről a tervek szerint csak később, de még a nap folyamán döntenek.

Pénteken, csaknem kilenc órán át zárt ajtók mögött zajló tárgyalás végén, este hat előtt nem sokkal Schiffer András és további hat képviselő kivonult az ülésről. Jávor Benedek leköszönt frakcióvezető később úgy fogalmazott, azt kérték a hét képviselőtől, hogy hétfőn folytassák az egyeztetéseket. Az ülésen a frakció élére javasolták Szél Bernadettet, Ertsey Katalint és Mile Lajost is, de ők nem fogadták el a jelöltséget, Schiffer Andrást pedig 8-7 arányban leszavazták.

Az ellenzéki pártnak azért kellett új vezetőt választani a képviselőcsoport élére, mert az LMP múlt hétvégi kongresszusán Jávor Benedek frakcióvezető bejelentette, hogy lemond posztjáról. Döntéséhez három helyetteséből kettő, Szabó Tímea és Karácsony Gergely is csatlakozott.

Beszélgetni fognak az MSZP-vel

A tisztségért egyedüli jelöltként induló politikus közölte: ő nem szavazott önmagára és tudomása szerint csak egyvalaki voksolt ellene. Az a cél, hogy a frakció megvalósítsa azt a stratégiai irányt, amelyik mellett a párt kongresszusa "elég nagy többséggel döntött" - ismertette elképzeléseit. Az LMP-nek az a feladata, hogy a következő másfél évben ne saját magáról beszéljen, hanem arról, hogy 2014-ben "Orbán Viktor távozása után ebben az országban hogyan lesz több munkahely és kevesebb korrupció" - jelentette ki.

Úgy fogalmazott, hogy a következő egy két hónapban kemény munka vár rájuk, mert kezelniük kell a párt belső feszültségeit és olyan pályára kell állítaniuk az LMP-t, hogy az egy választható, kormányképes alternatívaként jelenjen majd meg.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy először párton belül tárgyalásokat kell kezdeniük. Kijelentette, hogy ezentúl a 4K! - Negyedik Köztársaság mozgalommal folytatni szeretné a nyáron elkezdett egyeztetéseket, az MSZP-vel pedig "el kell kezdenünk beszélgetni arról, hogy hogyan látjuk az alkotmányosság helyreállításának esélyeit Magyarországon".