Nyolcszázmillióból építik újra a Zeneakadémia orgonáját

Vágólapra másolva!
Három év alatt nyolcszázmillió forintos költségvetéssel újul meg a Zeneakadémia 1907-ben átadott orgonája. A hangszer alkatrészeinek egy részét újra kell gyártani az eredeti tervek szerint.
Vágólapra másolva!

Nyolcszáz millióból rekonstruálhatják a Zeneakadémia több mint százéves orgonáját. A kormány egy 13 milliárd forintos infrastuktúra-fejlesztési projekt elindítása mellett ítélte meg a hangszer rekonstrukciójára szánt összeget. A "Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja Budapesten" elnevezésű projekt költségvetését múlt héten emelte meg a kormány kétmilliárd forinttal.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem történeti Voit orgonáinak restaurálására és rekonstrukciójára 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben kerül sor. Ehhez összesen legfeljebb 800 millió forint keretösszegről kell a nemzetgazdasági miniszternek gondoskodnia az egyes költségvetési években - áll a pénteken megjelent Magyar Közlönyben.

Az ország első koncertorgonájának számító hangszert a német Voit und Söhne gyár készítette. Építését 1907-ben fejezték be, ám az elmúlt század alatt kétszer is átépítették és bővítették a hangszert. A régi orgona 1965-ig működött, két évre rá már a ludwigsburgi E. F. Wacker orgonagyár által épített, több regiszterrel rendelkező hangszet használta az intézmény. A mostani rekonstrukció valószínűleg a hangszer első, 1907-es állapotát célozza meg. Az átépítések során a hangszer több részegységét az ország más városaiban működő orgonáiba szerelték át. Ezeket az alkatrészeket Fassang László orgonaművész egy korábbi nyilatkozata szerint vagy vissza kell vásárolni, vagy újra kell gyártani az eredeti tervek alapján.