Nem nőknek való a mozdonyvezetés

Vágólapra másolva!
Kiakadtak a mozdonyvezetők, mert a MÁV nőknek szóló tanfolyamot indít, miközben szerintük az átképzésükkel ők is meg tudnák oldani a feladatot. A MÁV szerint több nő kell a mozdonyokba.
Vágólapra másolva!

A MÁV-Trakció és a GYSEV jövő januárban kifejezetten nőknek szóló motorvonat-vezetői tanfolyamot indított. A programra 100-120 millió forintot szánnak, és 2013-ban 15 mozdonyvezetőnőt képeznének ki. A Mozdonyvezetők Szakszervezete közleményt adott ki, amelyben "öncélú, elhelyezkedést nem biztosító képzésnek" nevezték a kezdeményezést. A szakszervezet november közepén Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult, hogy állítsa le a létszámfelvételt a köztulajdonú vállalatoknál - írta a Hvg.hu.

A szakszervezet azt nehezményezi, hogy az egyes vonalakon fellépő munkaerőhiányt nem vidéki vasutasok átcsoportosításával oldják meg, illetve hogy a pénzt nem a meglévő állomány képzésére fordítják.

"Önmagában vicces és érthetetlen, hogy nők részére indítanak mozdonyvezetői tanfolyamot, miközben a jelenlegi létszámnak sincs kellő mennyiségű munkája" - fogalmazott Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke. Szerinte a korkedvezményes nyugdíjazás eltörlése miatt az 55 év feletti mozdonyvezetők a pályán maradnak.

A szakszervezeti vezető szerint "nem biztos, hogy nőknek való" a munka, mert előfordul, hogy a vezetőknek nehéz súlyokat kell emelniük, illetve rendszertelenül munkába járniuk. A néha 12 órás szolgálatot "egy családanya nem biztos, hogy tudná vállalni". Azzal is érvelt, hogy a nők kevésbé tudnának megbirkózni azzal a traumával, amelyet egy gázolás jelent.

Kiss László szerint vannak kollegák, akik "20-25 éve vágynak arra", hogy kiképezzék őket a modernebb vonatok irányítására, de helyettük az újakat egyből ezekre osztják majd be. Szerinte az átképzés fillérekbe kerülne a százmilliós képzéshez képest.

A MÁV az egyenjogúságra hivatkozott a programot ért kritikával szemben. "Dávid Ilona vezérigazgató-asszony szerint az egyenjogúság jegyében fontos, hogy a MÁV nőket is alkalmazzon eddig férfiak által uralt munkakörökben" - mondta a Hvg.hu-nak a tervezett tanfolyamról Sigulinszki Tibor szóvivő. A jelenlegi 3200 mozdonyvezetőből az összes férfi.